Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ernst Henry photography och TT

Sonesson: V är fortfarande ett opålitligt parti

Jonas Sjöstedt siktar på att bli vice statsminister efter valet. Vänsterpartiet går inte längre Sovjetunionens ärenden men är ändå Kremls nyttiga idiot som kräver att Sverige lämnar EU och att Nato ska upplösas. Av alla märkliga förslag som partiet driver är dessa två idéer de mest destruktiva för Sverige.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Socialdemokraterna går mot ett historiskt uselt val. Men partiets vacklande hälsa innebär knappast att vänstern är på utdöende. Tvärtom. I förra valet fick Vänsterpartiet 5,7 procent, den siffran ser ut att nästan kunna fördubblas. Allt pekar tyvärr mot att Jonas Sjöstedt (V) gör ett succéval på söndag. Med den starka opinionsvinden i ryggen tror han själv att han kan bli vice statsminister efter valet.

Ni som överväger att ta klivet längst vänsterut i valbåset bör ta er en rejäl tankeställare. V är riksdagens mest obstinata ytterkantsparti, det vill säga det parti som mest konsekvent ställer sig utanför de ramverk och överenskommelser som stabiliserar svensk politik.

Vänsterpartiet är bland annat emot det finanspolitiska ramverket och pensionsuppgörelsen. Partiet kräver ännu högre skatter och till exempel även: att kärnkraften snabbt ska avvecklas, att avdragen för både ROT och RUT skrotas och att bemanningsföretag förbjuds. 

Det är inte bara denna typ företag som ska strypas om V får råda. I partiprogrammet som antogs så sent som för två år sedan står det att läsa: ”Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande”. Det här är en obehaglig men nyttig påminnelse om partiets ideologiska rötter. 

Jonas Sjöstedt och hans parti har numera  dumpat den blodbestänkta kommunismen överbord men Vänsterpartiets mörka historia får lika lite som Sverigedemokraternas falla i glömska. Partiledaren gick med i VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk Ungdom, i slutet av 1970-talet. Det var långt innan någon spricka syntes i den järnridå som delade Europa från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet. 

I Aktuellt förra årer ställdes vänsterpartiledaren inför valet mellan USA:s demokratiskt utsedde president och kommunistiska Kubas diktator Raul Castro. Trots upprepade frågor vägrade Sjöstedt att säga vilken av de två ledarna han föredrog. Det är skrämmande. 

Starka ryska politiska, militära och ekonomiska intressen finns fortfarande i vårt närområde och numera även i Arktis. Vänsterpartiet går inte längre Sovjetunionens ärenden men är ändå Kremls nyttiga idiot som kräver att Sverige lämnar EU och vänder Nato ryggen. Av alla märkliga förslag som partiet driver är dessa två idéer de mest destruktiva för Sverige. Västerpartiet bidrar indirekt till att stödja Rysslands säkerhetspolitiska strategiska mål och undergräva våra egna. 

Vänsterpartiet Kommunisterna var länge det enda riksdagsparti som inte tilläts ingå i Utrikesnämnden. Partiet betraktades som en säkerhetsrisk då man odlade nära kontakter med Warszawapaktens diktaturer. Partiets kompakta motstånd från kalla kriget mot Nato sitter i. 

Sverige har idag ett viktigt och nära samarbete med försvarsalliansen. Riksdagen tog 2014 ställning för det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Det röstade V och SD emot. Avtalet syftar till att underlätta för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar.

Vänsterpartiet nöjer sig emellertid inte med att säga blankt nej till samarbete med Atlantpakten. Partiprogrammet slår fast att: ”Vänsterpartiet verkar därför tillsammans med likasinnade i Europa för en upplösning av Nato”. Inte ens SD driver att Nato ska upplösas. 

Men likt SD vill V att Sverige klipper banden till den Europeiska unionen. EU:s medlemsländer är enligt EU-fördraget skyldiga att hjälpa varandra i händelse av katastrof eller terroristattack, men också vid ett väpnat angrepp. Även detta motsätter sig alltså Vänsterpartiet. Ensam är inte stark. 

Det sista Sverige behöver med en annalkande lågkonjunktur vid horisonten, terroristhot och en allt mer maktlysten Putin i Moskva är svexit och stängd dörr till Nato. Tänk dig för innan du röstar på Vänsterpartiet.