Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bild: Ernst Henry photography och TT. 

Jenny Sonesson: Sonesson: Tullen måste förhindra spridning av rabies

Handeln med olagligt införda hundar omsätter mångmiljonbelopp. Enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en människa blir rabiessmittad av en insmugglad hund. Det här är ännu ett larm om att tullen behöver mer resurser. Rabies, som är dödligt, har inte förekommit hos djur i Sverige sedan slutet av 1800-talet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är inte bara sprit, cigaretter, droger och vapen som smugglas in i Sverige och säljs på den svarta marknaden. Enligt Tullverket omsätter handeln med olagligt införda hundar mångmiljonbelopp. Det handlar oftast om små raser som chihuaha, dvärgspetsar och bulldoggar från Österuropa som säljs för dyra slantar över nätet.

I slutet av oktober gick Tullverket ut i programmet "Efterlyst" och bad allmänheten om hjälp att sätta fast en hundsmugglingsliga som behandlar valpar mycket illa. Tullverket bedriver en omfattande utredning och har uppgifter om att minst 100 valpar under radarn förts in från Ungern. Sannolikt handlar det om betydligt fler hundar eftersom verksamheten tros ha pågått under många år. Djuren har sålts till privatpersoner i Sverige för upp till 18 000 kronor per valp. 

Systematisk hundsmugglingsverksamhet göder djurplågeri. Eftersom det är profiten som styr avlas det även på hundar med hälsoproblem. Tikar kan tvingas föda kull på kull på kull i valpfabriker tills de blir utslitna. Ungarna separera för tidigt från sin mamma och får utstå lång transport till Sverige där de riskerar att bli uttorkade och undernärda inträngda i små burar. Givetvis kostar man inte på valparna avmaskning, vaccinationer eller veterinärundersökningar. 

Men att få stopp på hundsmugglingen handlar inte bara om att motverka djurplågeri utan även att hindra smittspridning. De olagligt införda hundarna kan bära på olika typer av parasiter och sjukdomar. Allvarligast är rabiesvirus. "Frågan är egentligen inte om, utan vilken familj som kommer att drabbas av rabies till följd av att ovetandes ha köpt en insmugglad smittad valp, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen"

Jordbruksverket fruktar att rabies ska föras in i Sverige och därför finns hårda regler för hur djur tas in i över gränsen. Myndigheten skriver på sin hemsida: "Skulle rabies föras in i landet skulle det kunna medföra stora hälsorisker och samhällsekonomiska konsekvenser för landet." Rabies är dödligt utan behandling och kan drabba alla däggdjur. Sjukdomen smittar främst via bett, då infekterade djur ofta blir aggressiva. Men smittämnet kan finnas i saliven redan innan djuret visar sjukdomssymtom. Det finns dock effektivt vaccin. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att mellan 30 000 till 50 000 människor i världen dör varje år av rabies. 

Rabies har inte förekommit hos djur i Sverige sedan slutet av 1800-talet enligt statens veterinärmedicinska anstalt. Folkhälsomyndigheten uppger att under de senaste 40 åren har endast två personer vårdats på svenska sjukhus för rabies, båda avled. Patienterna hade smittas utomlands av sjuka hundar.

Enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en människa blir rabiessmittad av en insmugglad hund. Det här är ännu ett larm om att tullen behöver mer resurser. Johan Lindgren, ordföranden för fackförbundet för anställda i Tullverket och Kustbevakningen (TULL-KUST), varnar för att gränsstationer står obevakade och att det behövs 500 nya tulltjänstemän för att täcka upp för de brister som uppstått under många års neddragningar (Aftonbladet 20/11). 

Johan Lindgren påpekar att övergångsregeringens urvattnade budget  innebär att den utlovade anslagshöjning för 2019 till Tullverket uteblir. Det är djupt olyckligt. De strandade regeringsförhandlingarna får med andra ord konsekvenser för rikets säkerhet. 

Tullen måste få mer pengar och straffen skärpas. För narkotika finns brottsrubriceringen "synnerligen grov smuggling" som ger hårdare påföljd. Den rubriceringen borde även finnas att ta till när det gäller hundsmuggling. Men det mest effektiva sättet att stoppa den olagliga handeln är att hundlängtande människor tar sitt ansvar och slutar att köpa insmugglade valpar och istället vänder sig till seriösa hunduppfödare.