Sonesson: Tala klarspråk om kvinnlig könsstympning

En studie från Uppsala universitet visar att nästa var tredje tillfrågad svensk-somalier inte definierar prickning som könsstympning. Prickning innebär att klitoris sticks med ett vasst föremål och är förbjudet. Fyra procent av deltagarna ställde sig positiva till grövre former av könsstympning. Det måste bli glasklart att denna grymma tradition inte hör hemma i Sverige.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Alla former av kvinnlig omskärelse är förbjudna i svensk lag sedan 1982. I början av året dömdes en pappa till fängelse i sex månader för att ha planerat att låta könsstympa sina två döttrar utomlands. Det var flickornas mor som larmade polisen i tid (SVT 9/1).

Det är utmärkt att fadern dömdes men straffet, ett halvårs fängelse eller ynka tre månader per flicka, borde vara betydligt högre. Straffnivån är en signal från samhället som påverkar normer och måste avspegla allvaret i brottet. Domen visar att denna barbariska sedvänja är en tragiskrealitet även för flickor som bor i Sverige.

Kvinnlig könsstympning bör jämställas med tortyr. Ingreppet innebär vanligen att man skär bort hela eller delar av de yttre könsorganen utan bedövning. En del flickor förblöder eller dör av infektioner.Fler än två miljoner flickor under 11 år könsstympas varje år världen över enligt FN-organet UNICEF. Detmedför långsiktiga fysiska och känslomässiga komplikationer för de drabbade.Traditionen att omskära flickor är från början inte muslimsk, som en del tror, utan är flera tusen år äldre än islam.

ANNONS

Det finns emellertid skäl att vara hoppfull, många som invandrar från länder där den arkaiska sedan förekommer ifrågasätter den i Sverige.Forskaren Anna Wahlberg vid institutionen för Kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet har lagt fram en avhandling om attityder till könsstympning. Wahlberg, och hennes forskarkollegor, har intervjuat runt 650 svensk-somalier i fyra svenska städer om deras inställning till ingreppet (Ekot 13/1). I Somalia på Afrikas horn är nämligen så gott som alla kvinnor könsstympade.

Resultatet visar att stödet för könsstympning minskar snabbt bland somalier efter att man flyttat till Sverige. Generellt kan man säga att ju längre man är bosatt i Sverige desto mer negativ blir man. Fyra procent av de tillfrågade var dock positivt inställda till grövre former av könsstympning. Det är fyra procent för mycket och understryker behovet av förebyggande insatser för att skyddaflickor.

Studien pekar även på att nästa var tredje tillfrågad svensk-somalier inte definierar prickning som könsstympning och drygt var femteär positivt inställd. Resultatet äranmärkningsvärt och oroande. Prickning innebär att klitoris, ibland även blygdläpparna,sticks eller skärs med ett vasst föremål för att framkalla blödning. I likhet med de andra varianterna är självklart även prickning kriminaliserat i Sverige.

Wahlberg menar att de flesta förstår att de mer omfattande formerna av könsstympning är riskabla. Prickning betraktas, av vissa deltagare i studien,som en kompromiss för att behålla en del av sin somaliska kultur. Wahlberg betonar att det är angeläget att upplysa om att prickning också är kvinnlig omskärelse fast ingen vävnad avlägsnas.

ANNONS

Bita Eshraghi, specialistläkare som behandlar könsstympade på Södersjukhusets kvinnoklinik, menar att prickning måste tas på allvar. Prickning är ett övergrepp som medför trauman om det utförs i en ålder då barnetkommer ihåg själva händelsen, och givetvis kan det ge besvär längre fram för flickan eller kvinnan (Ekot 13/1).

Ju längre de intervjuade svensk-somalierna levt i Sverige desto svagare stödäven för prickning visar studien från Uppsala. Traditioner kan med andra ord förändras över tid.Det måste dock vara glasklart från dag ett i Sverige att varenda flickebarnsom bor här ska ha sina underliv fredadefrån könsstympningi alla dess former.

ANNONS