Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Sonesson: Sonesson: Stäng Kolmårdens delfinarium

Det är utmärkt att regeringen levererar en ny moderniserad djurskyddslag. Ökade krav ställs på att djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende. Sverige borde nu ta steget att förbjuda att delfiner hålls i fångenskap.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är välkommet att regeringen denna vecka överlämnar en helt ny och moderniserad djurskyddslag till Lagrådet. Den nuvarande lagen har nästan 30 år på nacken och kunskapen om djurs behov har utvecklats sedan den sjösattes.

Ledarsidan har tidigare uppmärksammat det växande problemet med Sveriges över 100 000 hemlösa katter som far mycket illa och särskilt när det är vinter (29/12 2017). Det är därför en glädjande nyhet att det förtydligas att övergivna missar ska omfattas av djurskyddslagen. Länsstyrelserna tilldelas nu ett ansvar för att skydda katter utan ägare. Det är även utmärkt att regeringen ska utreda frågan om märkning och registrering av katter. Förhoppningsvis framför utredaren krav på kastrering av utekatter. Det är nödvändigt om inte ännu fler oönskade kattungar ska födas.

Bestämmelsen om att djur har rätt att utöva sitt naturliga beteende förstärks i lagen. Det är viktigt inte minst för minkar som numera är det enda djurslag som fortfarande föds upp i Sverige i burar för sin päls. Det finns ett 70-tal minkfarmer i landet som årligen avlivar en miljon minkar. Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera om minkar, som tillbringar hela sina liv i burar, ges möjlighet att bete sig naturligt. I Sverige har både rävfarmning och chinchillauppfödning för päls fasats ut till följd av strängare regler för hållningen av dessa arter.

Det finns ett existerande förbud mot vissa djurarter på cirkus och regeringen vill utöka listan med elefanter och sjölejon. Motiveringen är att det är omöjligt att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att få utlopp för sitt naturliga beteende. Detta borde föranleda Sverige att förbjuda att delfiner, och andra valar, hålls i fångenskap.

Kolmårdens djurpark driver sedan snart 50 år landets enda delfinarium och det borde stängas. Flasknosdelfinerna tvingas leva i bassänger och måste uppträda med cirkuskonster till hög musik inför publik, ofta fler gånger om dagen. Det är långt ifrån delfiners naturliga beteende i världshaven där de jagar fisk med ekolod. I frihet kan delfiner dyka hundratals meter och simma många mil per dygn i höga hastigheter. Bassänger tillåter naturligtvis inte det.

Kolmården skickar, till över en halv miljon besökare årligen, signalen att shower med delfiner, späckhuggare och andra mindre valar är acceptabel underhållning. Flera länder har infört lagar mot att hålla valar i fångenskap. Sverige måste sälla sig till den skaran. Svenskar som turistar utomlands bör uppmanas att ta avstånd från att hålla denna form av lukrativt globalt djurplågeri under armarna.

En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur konstaterade den indiske demokratikämpen Mahatma Gandhi. Uttalandet har blivit ett av den internationella djurrättsrörelsens mest klassiska citat. Det ligger mycket i Gandhis iakttagelse. Ett samhälle som i sin lagstiftning värnar djurhälsa, djurskydd och djurvälfärd banar väg för ökad empati med levande varelser.