Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild: Ernst Henry photography och pressbild

Jenny Sonesson: Sonesson: Soffans kamp mot islamistisk extremism angår alla demokrater

Två aktivister från Muslimska mänskliga rättighetskommittén hotar med att stämma Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal med hatbrottsmotiv utan stöd av polis eller åklagare. De kräver att kommunstyrelsens ordförande raderar formuleringar om dem på sin blogg och publicerar en offentlig ursäkt. Hermansson viker inte en tum. Alla demokrater, från vänster till höger, bör backa Soffan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I mars stoppade Göteborgs stad visningen av filmen "Burka Songs 2.0" och ett efterföljande samtal med Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi från Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK).

Ledarsidan hade innan dess framfört kritik mot att dessa två personer, som förespråkar slöja, avfärdar hedersförtryck och betraktar svensk terrorlagstiftning som uttryck för islamofobi, skulle bjudas in oemotsagda till en panel i kommunens regi. På kommunens hemsida utmålades dessutom filmvisningen som en aktivitet inom arbetet för mänskliga rättigheter och normkritik.

Efter att arrangemanget avblåstes skrev Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, ett uppmärksammat blogginlägg under rubriken ”Dalta inte med extremister”. Göteborgs ledande politiker argumenterade för varför det var rimligt att ställa in aktiviteten på Blå Stället i Angered. 

Hermansson tvekade inte att kritisera organisationen MMRK för samröre med terrorister baserat på uppgifter från bland annat forskare, som Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan. Till exempel bjöd organisationen in Munir Awad till MMRK som talare år 2010 för att belysa att Sveriges terrorlagstiftning är en ”rättsskandal”. Några månader senare greps Awad i Köpenhamn av danska säkerhetspolisen för att ha förberett ett blodigt terrorattentat mot Jyllands-Postens redaktion. Domen blev tolv års fängelse. 

Doubakil och Abdullahi polisanmälde kommunstyrelsens ordförande för förtal i våras. Polis och åklagare gick inte vidare med ärendet. Sedan dess har staden sagt nej till att stödja ytterligare arrangemang som ensidigt skulle dominerats av representanter för MMRK. Doubakil och Abdullahi har i dagarna valt att, utan stöd av polis eller åklagare, hota med att stämma Hermansson för ”förtal med hatbrottsmotiv” vid Göteborgs tingsrätt.

De kräver att hon raderar formuleringar om dem på sin blogg och publicerar en offentlig ursäkt. De har gett sig på fel person. Hermansson viker inte en tum. ”Vi får helt enkelt ses i rätten” svarar hon på sin blogg och välkomnar en rättsprocess för att avslöja hur vissa islamistiska aktivister försöker tysta meningsmotståndare och fri åsiktsbildning.

I samma blogginlägg hänvisar hon till en färsk rapport från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB): ”Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext – ideologisk kontinuitet eller förändring?” Enligt rapporten är det en strategi, inom denna rörelse, att att utan rimlig grund stämpla kritiker som rasister och islamofober för att underminera deras röster.

Hermanssons tidsfrist löper ut på måndag. Då kommer ansökan om stämning att lämnas in till Göteborgs tingsrätt av Doubakils och Abdullahis juridiska ombud. Alla demokrater, från vänster till höger, bör backa modiga Soffan. Hennes enträgna kamp mot extremism är vår.