Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är knappast trovärdigt att SSU:s ordförande Philip Botström inte skulle ha känt till problemen i SSU Skåne. Bild TT och Ernst Henry photography.

Jenny Sonesson: Sonesson: Socialdemokraterna måste kapa banden till politisk islam

SSU Skåne har avslöjats med att tillåta islamism, homofobi, antisemitism och att motverka hedersvåld. Men socialdemokratins undfallenhet inför unkna åsikter är inte isolerad till ungdomsförbundet. Allt för många av dagens socialdemokrater ser genom fingrarna med värderingar som är oförenliga med partiets ideologi så länge det gynnar partiets röstsiffror.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I måndags gick Liberalerna i Skåne officiellt emot sin partiledare, Jan Björklund. Skåneförbundet anser att det är uteslutet för Liberalerna att släppa fram eller sätta sig i en regering med Socialdemokraterna. De skånska liberalerna påminner om att S var en av partiets huvudmotståndare i årets val och att S vill driva en politik där företagande ska strypas, skatterna höjas och valfriheten inskränkas.

Men det finns fler anledningar att motsätta sig att Socialdemokraterna styr Sverige med liberalt stöd. Tidningen Kvällsposten har i en rad uppmärksammade artiklar avslöjat hur ledande personer i SSU Skåne sprider islamism, homofobi, antisemitism och hotat andra. Under SSU Skånes årsmöte i höstas uttryckte den styrande falangen att homosexuella har ”smutsigt blod”, enligt närvarande deltagare. Flera av Skånedistriktets medlemmar ska även ha vägrat att delta i Pride-festivalen, av religiösa skäl. 

När en tidigare styrelseledamot tog initiativ till att SSU Malmö borde driva en kampanj mot hedersförtryck kallades hon för ”islamofob” internt. En SSU-kampanj mot våld i hederns namn stämplades av SSU Malmö som uttryck för rasism. Kvällsposten avslöjar även att aktiva i SSU Skåne i sociala medier delat både våldsbejakande och antisemitiska inlägg. Mohammed Adeeb, ordförande SSU Malmö Centrum, spred till exempel den 17 augusti konspirationsteorin att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styrs av Israel och att presidenten är en "sionistisk agent" med "judisk mor".

Socialdemokraterna har känt till den allvarliga situationen men inte agerat. Redan för tre år sedan larmade flera tunga S-politiker i en intern rapport om antidemokratiska metoder och hot i distriktet, men inga åtgärder vidtogs. Tvärtom har falangen i Skåne premierats, fått uppdrag och funnits med på listor. Men socialdemokratins undfallenhet mot unkna åsikter är inte isolerad till ungdomsförbundet visar Kvällspostens granskning. 

Under valrörelsen bjöds riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) till Helsingborg. Lokalt satsade partiet på att vinna röster i muslimska föreningar. Vid ett kampanjbesök i en moské tvingades den kvinnliga riksdagsledamoten sitta i ett separat litet rum och via en tv se hur en manlig S-politiker höll ett anförande. Han ansåg att den kvinnliga politikern inte skulle delta i mötet med väljarna i moskén. 

För fyra år sedan avslöjade Expressen att redan 1999 fanns en skriven överenskommelse mellan Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) och Sveriges muslimska råd (SMR). I dokumentet framgår det tydligt att STS, som är en officiell del av Socialdemokraterna, ska hjälpa SMR att få inflytande över svensk politik bland annat lagstiftade muslimska helgdagar och "aktivt föra fram muslimer för uppdrag". Sameh Egyptson, islamolog och religionsforskare vid Lunds universitet, varnade vid tiden för avslöjandet att SMR hyser islamister (Expressen 29/1 2014). 

Samma år kritiserade företrädare för judiska församlingen i Malmö den lokale S-politikern Adrian Kaba för hans åsikt att Islamiska staten, IS, egentligen har tränats av den israeliska underrättelsetjänsten, Mossad. Det var inte första gången Adrian Kaba gjorde ett antisemitiskt uttalande. När han var ordförande för SSU Rosengård publicerade S-tidningen Tro & politik 2012 en ledare av honom där han hävdade att norske massmördaren Anders Behring Breivik ingick i ”en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning” (Dagen 11/7 2012). 

Ändå lanserad partiet Adrian Kaba som kandidat till både riksdag och kommunalfullmäktige 2014. I år fick han stå på plats nummer 15 på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö och är fortfarande styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Organisationen stödde även hans kandidatur. Ordförande för STS ingår i partiets mäktiga Verkställande utskott. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, sitter på posten sedan tre år. Hans ekande tystnad om skandalen i SSU Skåne är talande. 

Det är tyvärr uppenbart att allt för många av dagens socialdemokrater ser genom fingrarna med värderingar och åsikter som är oförenliga med partiets ideologi så länge det gynnar partiets röstsiffror. Socialdemokraterna måste värna demokratin och kapa banden till politisk islam.