Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Ernst Henry photography och TT. 

Jenny Sonesson: Sonesson: Sista sommaren med KD?

KD är helt beroende av stödröster. Men konkurrensen hårdnar. Även Liberalerna ligger nära riksdagsspärren. Samtidigt vill Moderaterna behålla varje röst. I valet kommer tre partier att tävla om att bli störst. Allmänborgerliga väljare som inte vill att SD eller S ska få statsministerposten kan komma att stödrösta på M.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Fredag är Kristdemokraternas dag under politikerveckan på Gotland. Partiledare Ebba Busch Thor anländer till Visby med låga opinionssiffror i bagaget. I mätning efter mätning befinner sig partiet under riksdagsribban. Att KD har fyraprocentsspärren nafsande i hälarna är inget nytt, det är regel snarare än undantag. Men inte sedan partiet valdes in i riksdagen 1991 har det sett så mörkt ut i opinionen under så lång sammanhängande tid.

KD har inte lyckats hitta en plats i det politiska landskapet som ger skörd. Väljarna har inte lockats, vare sig partiledaren frestat med hårdare tag mot kriminella eller erbjudit mjuka välfärdsutspel om äldre. I en aktuell mätning om partiledarnas förtroende, gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet, kvalar Ebba Busch Thor in först på sjunde plats och har bara Miljöpartiets båda språkrör bakom sig. 

Det är värt att notera att Busch Thor bryter mönstret vad gäller kvinnliga partiledare. Vanligtvis brukar de vinna ett högre förtroende bland kvinnor än hos män. För Busch Thor är det tvärtom. Betydligt fler manliga väljare, 29 procent, har förtroende för henne än kvinnliga, 20 procent. Tidigare har fler kvinnor än män röstat på KD. Frågan är om Busch Thors politiska profil stöter bort en del av partiets trogna kvinnliga kärnväljare, det vill säga de väljare som har en bestående benägenhet att rösta på just på KD. 

Under förra årets Almedalsvecka presenterade Sifo siffror över andelen kärnväljare som partierna kan räkna med. Endast två partier hade en kärnväljargrupp som ligger under riksdagsspärren. Miljöpartiet samlade blott 2,1 procent kärnväljare men Kristdemokraterna ännu färre: 1,9 procent. Det här betyder att partiet måste lita på stödröster för att överleva i riksdagen. 

Flera faktorer talar mot att partiet lyckas. KD har denna mandatperiod nästan permanent placerat sig under riksdagsspärren och en röst på partiet kan ses som bortkastad. När varken Alliansen eller rödgröna är självklara regeringsalternativ framstår behovet av att baxa småpartier över spärren som mindre viktigt. Samtidigt ligger även Liberalerna risigt till och behöver draghjälp men Jan Björklund åtnjuter högre förtroende hos väljarna än Busch Thor.

Det som emellertid blir helt avgörande när det gäller viljan att stödrösta på KD är Moderaternas opinionssiffror. Sverige har numera tre partier som konkurrerar om att bli största parti och aspirerar på statsministerposten. Sverigedemokraterna har sprungit förbi Moderaterna och flåsar Socialdemokraterna i nacken. Det här är en helt ny situation i vårt lands politiska historia. 

Häromdagen uppmanade Expressens ledarskribent Linda Nordlund allmänborgerliga väljare att stödrösta på Moderaterna. Även om uppdraget att bilda regering förhoppningsvis går till Ulf Kristersson (M) påverkas statsministerns legitimitet om han är väljarnas tredjehandsval påpekar Nordlund. Mandatet blir svagt.

Allt fler allmänborgerliga väljare, som inte vill att SD eller S ska få statsministerposten, kommer sannolikt att inse detta. Linda Nordlund är tidigare ordförande för Liberalernas ungdomsförbund och uppger att hon alltid tidigare röstat på Liberalerna. Tiderna förändras. På andra sidan sommaren väntar valurnorna och Kristdemokraternas öde.