Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Ernst Henry photography och TT

Jenny Sonesson: Sonesson: Prideflaggan är ingen vänstersymbol

Prideflaggorna i Mölnlyckes bibliotek är inte vänstersymboler som SD påstår. Liberalen Harvey Milk drev på 1970-talet att gayrörelsen behövde ett nytt emblem. Den flagga som konstnären Gilbert Baker skapade vägrade han att varumärkesskydda. Han ansåg att detta baner för mänskliga rättigheter tillhör alla. Precis som regnbågen på himlen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I fredags eftermiddag stängdes hastigt Mölnlyckes bibliotek under en halvtimme. Anledningen var att regnbågsflaggor, som satts upp i anslutning till Europride, skulle avlägsnas eftersom man kan förtidsrösta i lokalen. Det var Sverigedemokraterna i Härryda kommun som begärt att flaggorna måste bort. Partiets lokale företrädare Calle Johansson (SD) hävdar att prideflaggan äger en "vänsterpolitisk symbolik" och därför är olämplig i en vallokal (GP 24/8). 

Bakom beslutet att plocka ner utsmyckningen stod Weine Samuelsson (M), valnämndens ordförande i kommunen, och han uppgav att det skedde på länsstyrelsens rekommendation. Men Länsstyrelsen svarade att det är upp till kommunen att avgöra vad som är politisk propaganda. I söndags ändrade valnämnden i Härryda sitt ställningstagande. Regnbågen får synas igen i biblioteket. 

Två personer som förmodligen skulle applådera beslutet, om de var i livet, är liberale politikern Harvey Milk och konstnären Gilbert Baker. Männen bakom regnbågsflaggan som första gången visades på San Francisco Pride 1978, samma år som Milk sköts ihjäl av en annan politiker. 

Under 1970-talet blev Milk en talesperson i San Francisco för homosexuellas medborgerliga rättigheter. Han engagerade sig i Demokraterna och blev den förste öppet homosexuelle politikern i USA:s historia. Sorgligt nog blev hans tid som folkvald allt för kort, endast elva månader.

Som aktivist och politiker återkom Milk ständigt till betydelsen av att ge människor hopp för att skapa förändring. Han vände sig emot att dåtidens gayrörelse använde sig av den rosa triangeln som sin symbol eftersom nazisterna hade stigmatiserat homosexuella med den. 

Harvey Milk sökte en positiv symbol som skulle vara befriad från Förintelsens fasor och kom i kontakt med konstnären Baker som delade hans uppfattning. "Vi behövde någonting vackert. Någonting från oss"  har Baker senare förklarat. Han var drag queen och van att själv sy sina utstyrslar. Baker satte sig vid sin symaskin, som nu återfinns på ett museum i San Fransciso. Resten är historia. 

För tre år sedan rankade Museum of Modern Art regnbågsflaggan som en internationell symbol av samma betydelse som återvinningssymbolen. Ett exemplar av flaggan finns nu i museets samlingar i New York.

Prideflaggan ska stolt fladdra i vinden över politikens vänster- och högerskala. Något som både den svenska pridrörelsen och dess kritiker behöver påminnas om. Kampen för bögars, flators och transors rättigheter är politisk men politisk på samma sätt som kampen mot slaveriet eller kampen för kvinnors rösträtt.

Därför är det rätt att hänga tillbaka flaggorna i Mölnlyckes bibliotek. Man kan jämföra med svenska flaggan som en del tyvärr associerar med högerextrema rörelser, som använder sig av flaggan, men det är inget argument för att nationalsymbolen inte får förekomma i närheten av en vallokal.

Den regnbågsflagga som konstnären Gilbert Baker knåpad ihop vid sin symaskin för fyrtio år sedan är ingen vänstersymbol. Det är ett globalt baner för mänskliga rättigheter oavsett sexualitet eller könstillhörighet. Baker vägrade att varumärkesskydda sin skapelse för han hävdade att den tillhör alla. Precis som regnbågen på himlen.