Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography

Jenny Sonesson: Sonesson: LSS kan påverka beslut om abort och vilka barn som får födas

Socialdemokraterna byggde en gång ett folkhem som varken skulle ha kelgrisar eller styvbarn. Att servera svindyrt valfläsk à la familjevecka i en tid när funktionsnedsatta barn inte får hjälp visar återigen att socialdemokratin förlorat kontakten med sina rötter. Gravida ska inte oroas över att de måste sluta jobba om de väljer att föda barn med handikapp.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I måndags ryktades det om att Socialdemokraterna skulle lansera ett förslag som internt kallats för "game changer". Förväntningarna var således höga när partiets valmanifest presenterades i tisdags.

Paradnumret visade sig bestå av en ny miljardsatsning på barnfamiljer. En veckas extra ledighet per år för varje förälder som kan användas när barnen är mellan 4 och 16 år. Valfläsket lär knappast bli en game-changer. Snarare bidrar det till känslan av ”game over” för partiet som påstår sig värna solidaritet med de mest utsatta. Utspelet kom parallellt med att SVT presenterade en oroande undersökning om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

I reportaget granskades hur Försäkringskassans hårdare tolkning av LSS påverkar landets kommuner. Mer än hälften av de över 200 kommuner som svarat uppges ha svårt att hjälpa alla de som inte längre får personlig assistans.  

Assistans är dyrt och kommunerna erbjuder därför ofta hemtjänst, avlösning eller gruppboenden istället. Andningshjälp ger inte längre rätt till assistans i välfärdslandet Sverige. För föräldrar kan det bli påfrestande att mäkta med den dygnet-runt-vård som ofta krävs. Det anses numera vara ett föräldraansvar att se till att ens barn andas dag och natt. Svenskt Näringsliv beräknar att Socialdemokraternas familjevecka kostar 32 miljarder kronor om året. Det är uppenbart att pengarna behövs på annat håll.

LSS handlar inte bara om funktionsnedsattas medborgerliga rättigheter. Det kan påverka vilka barn som får födas eftersom alla gravida enligt svensk lag har rätt till information om fosterdiagnostik. 

Det är numera vanligt att gravida genomgår ultraljudsundersökningar och olika typer av test för att upptäcka fysiska och genetiska avvikelser hos fostret som Downs syndrom, ryggmärgsbråck eller svåra hjärtfel. Blivande föräldrar som får beskedet att barnet de väntar har handikapp ställs inför ett många gånger oerhört tufft val. Abort eller inte? Valet kan påverkas av vilket stöd samhället erbjuder funktionsnedsatta barn och deras familjer. 

Det är inte många årtionden sedan unga med olika typer av handikapp växte upp på hem långt borta från sina familjer. Den tiden får inte komma tillbaka. Vem vill föda ett barn som tvingas tillbringa stora delar av sin barndom på en institution utan sin mamma, pappa och syskon? 

LSS berör också aborträtten, den gravida kvinnans fria val att fullfölja eller avsluta ett havandeskap vilket regleras i svensk lag. Sverige kan inte lägre påstå att det finns ett fritt val om gravida, och deras partners, oroas över att de måste sluta jobba om de föder barn med handikapp.  

Statsminister Stefan Lövfen (S) och finansminister Magadalena Andersson (S) vet vad som lockar väljare. Det är förstås ett frestande erbjudande för landets alla föräldrar att spendera mer tid med sina barn och samtidigt få betalt. Men det måste ställas mot andra mer nödvändiga reformer. Socialdemokraterna byggde en gång ett folkhem som varken skulle ha kelgrisar eller styvbarn. Att servera svindyrt valfläsk à la familjevecka i en tid när de mest utsatta barnen inte får hjälp visar återigen att socialdemokratin förlorat kontakten med sina rötter.