Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography och TT. 

Jenny Sonesson: Sonesson: Liberaler bör lyssna på Hillary Clinton

Om Annie Lööf och Jan Björklund menar allvar med att bekämpa SD borde de våga ta till sig liberala tankar från andra sidan Atlanten. USA:s tidigare utrikesminister Clinton anser att Europas ledare måste minska flyktingmottagandet för att slå undan benen på högerpopulistiska partier.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När Hillary Clinton meddelade att hon hade siktet inställt på att åter försöka bli USA:s första kvinnliga president jublade svenska liberaler tillsammans med stora delar av vänstern. Centerns partiledare Annie Lööf stödde helhjärtat Demokraternas presidentkandidat: ”Hillary Clinton har den erfarenhet och politiska kompass som är nödvändig för att navigera dagens oroliga värld”. När hon sedan förlorade maktstriden mot rivalen Donald Trump hyllade Birgitta Ohlsson, Liberalernas dåvarande utrikespolitiska talesperson, Hillary Clintons insatser ”för världens kvinnor, för mänskliga rättigheter, för frihet, för demokrati, för öppenhet och för liberala ideal” (Expressen 25/6  och 9/11 2016).

Nyligen publicerade brittiska tidningen The Guardian en stor intervju med Hillary Clinton där den ärrade veteranen ger sin syn på hur EU bör stävja den utveckling i väst som lett fram till brexit och Trumps seger. Clinton budskap är oväntat och glasklart. Europas ledare måste minska flyktingmottagandet för att slå undan benen på högerpopulistiska partier som vinner terräng.

Hillary Clinton uppger att hon beundrar den generösa och medkännande inställning som Tysklands förbundskansler Angela Merkel visat prov på. Samtidigt gör hon bedömningen att Europa nu måste ägna sig åt tydlig signalpolitik och erkänna att man inte kommer att kunna fortsätta att erbjuda skydd och stöd. I samma artikel får Hillary Clinton medhåll av Tony Blair, socialdemokratiska Labours tidigare partiledare och före detta brittisk premiärminister. Han understryker att om folkvalda inte tar itu med de problem som migrationen orsakar så lämnar man ett stort utrymme för populisterna att marschera rakt in i.

Hillary Clintons hårda linje har mötts av kritik och förvåning på hemmaplan. Eskinder Negash, talesperson för U.S. Committee for Refugees and Immigrants, erkänner att han blev chockad. I Clintons presidentkampanj 2016 löd nämligen budskapet “vi omfamnar flyktingar”. 

Det finns skäl att vara skeptisk emot Hillary Clintons yrvakna inställning. Det spekuleras i om uttalandet främst bör ses som en cynisk positionering inför presidentvalet 2020 och att hon avser att kandidera igen. Om hon ska besegra Trump är det helt enkelt nödvändigt att överge en tidigare flyktingvänlig hållning. Det tål också att upprepas att höken Hillary Clinton, likt Tony Blair, var ivrig supporter av Irakkriget. Invasionen tvingade mängder av människor på flykt.

Men även om Hillary Clinton återigen har vittring på presidentämbetet så kan man inte komma ifrån att Annie Lööf (C) hade rätt om henne. USA:s tidigare utrikesminister besitter onekligen en mängd erfarenheter och gedigna kunskaper som underlätta navigering i dagens turbulenta och komplexa värld. Det är uppenbart att denna slipade politiker ägnat mycket tid åt att begrunda vad som gav Republikanerna makten. Hillary Clintons analys om hur högerpopulismen ska bekämpas får därför inte avfärdas. 

Liknande tankegångar framförs dessutom av John Kerry, utrikesminister i Barack Obamas kabinett och Demokraternas presidentkandidat 2004. I mitten av november höll han ett anförande i London där han försvarade EU men oroades över att gamla demoner hemsöker kontinenten i form av rasism och antisemitism. John Kerry konstaterade att det omfattande flyktingmottagandet har försvagat Angela Merkel och i hög grad påverkar italiensk politik. Som bekant har det EU-fientliga nationalistiska italienska partiet Lega flyttat fram sina positioner rejält (The Guardian 16/11).

I Sverige pågår utdragna regeringsförhandlingar. Företrädare för Liberalerna och Centerpartiet har i högstämda ordalag utsett kampen mot Sverigedemokraterna som långt viktigare än alla andra vallöften. Liberalismen kräver att SD ska utestängas från allt inflytande hävdas det. Om Annie Lööf och Jan Björklund menar allvar med att bekämpa SD borde de våga ta till sig liberala tankar och erfarenheter från andra sidan Atlanten. Stormrika Centern har råd att betala Hillary Clintons konsultarvode.