Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Sonesson: Sonesson: Islamister får inte hindra väljare att rösta

En färsk rapport från Försvarshögskolan varnar för att fundamentalistiska islamister försökt hindra väljare från att rösta. Kommuner måste ha beredskap detta valår för att det kan hända igen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Politikerveckan i Visby är i gång med över 4 000 evenemang,  45 000 beräknade besökare och tal av partiledare varje kväll. Det är en pulserande demokratisk mötesplats. Varje år brukar opinionsbildare försöka sig på att utse de ”hetaste” ämnena i Almedalen. 

Jag skulle vilja slå ett slag för Försvarshögskolans färska rapport om hur salafism, bokstavstroende tolkning av Koranen, påverkar det svenska samhället. Den unika rapporten har tagits fram på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och är djupt oroande på flera sätt. Rapporten beskriver hur salafister framgångsrikt har skapat enklaver i en rad kommuner runt om i landet. Göteborg, Stockholm, Malmö, Örebro, Gävle, Eskilstuna, Borås, Uddevalla och Halmstad är några exempel.

Salafism anser sig praktisera den sanna islam så som den utövades av de första tre generationerna efter profeten Muhammed. Läran förtjänar uppmärksamhet denna valrörelse bland annat eftersom den är motståndare till att människor använder sin rösträtt. Det framkommer i den digra luntan på över 200 sidor som är skriven av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Begreppet förknippas med terrorism men rapporten betonar att det är ett missförstånd. Alla salafister förespråkar inte våld men salafism är ändå problematisk i ett västerländskt modernt samhälle. Den rigida religionsutövningens ideal är att imitera hur förfäder levde för hundratals år sedan. Det säger sig självt att ett sådant synsätt ofrånkomligen hamnar på kollikonskurs med lagar som präglar dagens Sverige. Det gäller inte minst synen på jämställdhet, barns rättigheter och demokrati. 

Salafister förkastar parlamentarisk demokrati eftersom ett sådant system ger mänskligt stiftade lagar företräde framför gudomligt givna. Rapporten beskriver konkreta exempel i nordöstra Göteborg i samband med förra valet. Personer uppges ha stått utanför vallokaler och uppmanat andra att inte rösta eftersom det är ”haram”, det vill säga religiöst förbjudet. ”De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga” berättar en uppgiftslämnare. 

Försvarshögskolan bedömer att antalet våldsbejakande islamister i Sverige har tiofaldigats till uppskattningsvis 2 000 på mindre än ett decennium. Antalet salafister är betydligt fler, det handlar om tiotusentals personer. Rapporten beskriver att de, trots sina arkaiska ideal, är skickliga på att använda sociala medier för att särskilt påverka unga människor. 

Det måste finnas beredskap för att bemöta dessa salafistiska budskap och hot. Målet är att alienera muslimer från det svenska samhället och att de inte ska använda sina medborgeliga fri- och rättigheter. Kanske borde kommuner satsa på riktade informationskampanjer om förtidsröstning, att det inte bara är på själva valdagen man kan rösta? Sverige går till val efter sommaren. Valdeltagande är redan lågt i våra utanförskapsområden.