Bild: Ernst Henry photography och TT
Bild: Ernst Henry photography och TT

Sonesson: H&M borde leva som man lär innan vd kritiserar andras människosyn

H&M:s vd Karl-Johan Persson fördömer SD:s människosyn. Samtidigt har bolaget avslöjats med att ha usla arbetsförhållanden i sin klädproduktion och anklagas för barnarbete. Mycket tyder på att de som sliter på fabriksgolven i Kambodja och Burma inte omfattas av H&M:s humanism. Vill man trovärdigt fördöma andras människosyn bör man först se om sitt eget modehus.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Efter att näringslivsprofilen Antonia Ax:son Johnson uppmanade allianspartierna att ta regeringsmakten med stöd av SD har diskussionen om den komplicerade regeringsbildningen fortsatt bland landets företagare.I förra veckan delgav H&M:s vd Karl-Johan Persson sin syn på saken i samband med att modeimperiet presenterade sin rapport för det tredje kvartalet. Persson beklagade Sverigedemokraternas framgångar i valet och hävdade att SD:s politik bygger på "en konstig människosyn" .

H&M:s vd slog även fast att främlingsfientligheten i Europa går på tvärs med bolagets djupt rotade värderingar om demokrati, mångfald och alla människors lika värde.Med tanke på att H&M genom åren avslöjats med usla arbetsförhållanden i sin klädproduktion finns det skäl att undra hur långt modejättens humanism sträcker sig i praktiken. Omfattar den arbetarna på fabriksgolveni fattiga länder som Kambodja och Burma?

ANNONS

Reportageboken ”Modeslavar” (Leopard förlag 2016) granskade svenska företags klädtillverkning i Asien. Enligt boken samarbetade H&M under nära två år med fabriker i Burma där minderåriga flickor olagligt arbetat upp till 14 timmar om dagen. H&M:s presstjänst försvarade sig med att det inte är barnarbete eftersom 14 år är godkänd åldersgräns för arbete i Burma.

Författarna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, som belönats med utmärkelsen Guldspaden för sin bok, vittnade emellertid om att de intervjuat barn som börjat arbeta redan i 11-års åldern med hjälp av förfalskade ID-handlingar (Expressen 16/8 2016). Olof Palmes internationella center varnade 2017 för att det fortfarande förekom barnarbete bakom H&M:s klädproduktion i Burma.

Human Rights Watch (HRW) presenterade för tre år sedan den svidande kritiska rapporten “Arbeta snabbare eller gå” om arbetsförhållanden i Kambodjas textilfabriker. Underleverantörer till H&M, och andra internationella klädkedjor, gjorde sig skyldiga till allvarliga arbetsrättsbrott enligt människorättsorganisationen. De kända varumärkena anklagades för att vända bort blicken och inte kräva kontroller.

HRW intervjuade arbetare i över 70 av landets fabriker där kvinnor utgör 90 procent av arbetskraften. Många kvinnor vittnade om sexuella trakasserier, graviditetsbaserad diskriminering, påtvingad extrem övertid och förbud mot att organisera sig fackligt. HRW dokumenterade olagligt barnarbete i flera av de fabriker som hade undersökts. Barn som tvingades slita lika hårt som de vuxna.

ANNONS

Rapporten borde inte ha kommit som en överraskning för H&M, som långt tidigare kunde ha vidtagit åtgärder. År 2011 rapporterades det om missförhållanden i fabriker i Kambodja som producerade trikåvaror till H&M.Anställda svimmade och hamnade på sjukhus efter att ha blivit knäckta av sina arbeten. Låga löner som orsakat undernäring i kombination med dålig ventilation och kemikalier ansågs orsaka kollapserna. Redan 2005 hade FN slagit larm om att svimningsanfall som ett av huvudproblemen för textilarbetarna i Kambodja (SVT 8/9 2011).

För bara drygt ett halvår sedan fick Svenska Dagbladet ta del av en hemlig rapport som beställts av en av H&M:s storägare. Rapporten varnade för mycket stora risker för brott mot flera FN-principer i företagets leverantörskedja. Inom barnarbete bedömdes risken som "mycket hög", enligt dokumentet. Om H&M:s vd Karl-Johan Persson vill vara trovärdig i sin kritik av en "konstig människosyn" bör hanförst se om sitt eget modehus.

ANNONS