Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography och TT

Jenny Sonesson: Sonesson: Hästar är en framtidsbransch

EM i ridsport i somras blev en mångmiljonförlust för Göteborg. Det ska inte skymma att den svenska hästnäringen blomstrar och ge upphov till en omsättning på 50 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten. Sverige är idag det näst häst-tätaste landet i Europa.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Årets hästfest i Göteborg har nyligen avslutats i Scandinavium. Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport. Sedan starten 1977 har evenemanget lockat över 3 miljoner betalande besökare och ridsportens världsstjärnor till Göteborg.

Got Event är Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag, som har hand om stadens stora arenor, och varje år arrangerar Gothenburg Horse Show tillsammans med Svenska ridsportförbundet.  Enligt Lotta Nibell, vd på Got Event, ger den populära hästshowen årliga överskott (Ridsport 13/9 2017). Tyvärr kan man inte säga samma sak om EM i ridsport som hölls i Göteborg i augusti förra året.

Ur sportslig synvinkel var mästerskapet en succé men ekonomiskt en förlustaffär för stadens skattebetalare. När Göteborg sökte och fick ridsport-EM 2017, utsågs Got Event att sköta arrangemanget. Den budgeterade kostnaden fastställdes till 13 miljoner kronor men skenade iväg till minus 55 miljoner. Göteborgs stad stod som ensam risktagare för EM. 

En bidragande faktor till underskottet uppges vara att man sålde betydligt färre biljetter än beräknat och färre tillresande besökare kom. Sannolikt var detta delvis en konsekvens av att EM sammanföll med skolstarten. Konstgräsplanerna på Heden förstördes också vilket medförde kostnader. En revisionsbyrå har anlitats för att göra en extern granskning. Det är nödvändigt att gå till botten med förlust så inte misstagen upprepas. 

Den interna upphandlingsfunktionen behöver uppenbarligen även stärkas inom Got Event. Den 22 februari meddelade Konkurrensverket att de yrkar på att förvaltningsrätten beslutar om att Got Event ska betala en upphandlingsskadeavgift på 550 000 kronor. Anledningen är att bolaget inför EM genomförde en upphandling som stod i strid med Lagen om offentlig upphandling (LOU). Ärendet gäller upphandling av tävlingsunderlaget för ekipagen i form av fibersand. 

EM i ridsport blev en tråkig mångmiljonförlust. Det ska emellertid inte skymma det faktum att den svenska hästnäringen blomstrar. Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) uppskattar svensk hästnäring ge upphov till en samhällsekonomisk omsättning på upp till 50 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten. 

Det finns rekordmånga hästar, runt 360 000 i Sverige, vilket gör vårt land till det näst häst-tätaste i Europa. Den senaste fyrtio åren har antalet hästar femfaldigas i Sverige som ett resultat av galopperande hästintresse. Hästar är det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla och bidar i hög grad till en levande landsbygd och öppna landskap.

Det utbredda intresset för hästar medför en ökad efterfrågan på varor och tjänster som rör dessa djur. Nya produkter och även yrken tas fram. Ett exempel är det Hippologiska högskoleprogrammet på tre år vid stuteriet Flyinge i Skåne där hästavel bedrivits sedan 1100-talet .

Över en halv miljon svenskar rider regelbundet och ridsporten är landets näst största ungdomsidrott. Hästar är även populära i kretsar utanför ridhus. Trav- och galoppsporten är efter fotbollen Sveriges största publiksport.

Förra året sjösatte bland annat Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), Högskolan Dalarna, LRF och Svensk Travsport en satsning för att utveckla en statistikmodell för hästnäringen. Målet är att kontinuerligt redovisa hästnäringens samhällsekonomiska effekter. Det är ett utmärkt initiativ. Fler behöver inse hästens betydelse för Sverige.