Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography och TT

Jenny Sonesson: Sonesson: Gratis kaffe och mackor kan göda brott

En buss ska dela ut kaffe och smörgåsar i centrala Göteborg under helgnätter. Verksamheten finansieras med kommunala medel och tanken är att satsningen ska minska stöket. Men gratis fika gör det lättare att hänga kring köpcentret Nordstan när det blir mörkt och kallt. När kriminella är pigga av koffein och mätta av mackor orkar de handla med droger.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I början av veckan skedde ett brutalt mordförsök i centrala Göteborg. En ung man blev svårt knivskuren utanför köpcentret Nordstan och fördes med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset där han vårdades för livshotande skador. Den misstänkte gärningsmannen hoppade efter dådet på en spårvagn där han knivhotade föraren (GP 1/10). 

Vagnen stoppades, mannen klev av och sprang in i Nordstan alltjämt utrustad med sitt vapen. Han jagade sedan flera besökare med kniv tills en patrull kunde fånga honom. Mannen är nu på goda grunder misstänkt för mordförsök och ett antal olaga hot.

Att Nordstan ofta förknippas med otrygghet, kriminalitet och ungdomsgäng är ingen nyhet. Nyhetsrapporteringen kring en av Sveriges största gallerior har periodvis handlat mycket om oroligheter de senaste åren. För två år sedan gick till exempel kommunens fastighetskontor med på polisens begäran att stänga köpcentret flera timmar tidigare än tänkt under nyårsafton. Orsaken var att ungdomsgäng planerat att skjuta fyrverkerier och kasta smällare inne i byggnaden för att hämnas att ordningsvakter arbetat aktivt mot dem under året. Några dagar senare blev en polispatrull omringad av 150 ungdomar i Nordstan och poliserna tvingades kalla på förstärkning.  

Nu ska en ny satsning sjösättas med kommunala pengar från Sociala resursnämnden för att göra Nordstan tryggare. Ideella organisationen Skyddsvärnet får över 300 000 kronor till en buss som ska delar ut kaffe och smörgåsar utanför köpcentret under helgnätter. Filosofin bakom bussen uppges vara att ”mätta personer är lugnare personer” och det antas bidra till mindre stök. Projektet ska pågå under fyra månader för att därefter eventuellt förlängas. 

En person som är svidande kritisk till kaffebussen är kommunalpolitikern Mattias Tykesson (M) som till vardags arbetar som ordningsvakt i Göteborgs city. I sitt patrullerande jobb ser han hur grupper av unga män och killar bedriver öppen droghandel dygnet runt, mitt inne i stan. De tenderar att betrakta Brunnsparken som sitt territorium. 

Till ledarsidan berättar Mattias Tykesson att servering av gratis fika till så kallade "unga på glid" låter som en god gärning, men i själva verket kan det kontraproduktivt göda kriminalitet. Det gör det helt enkelt lättare att hänga utanför Nordstan nu när det blir mörkt och kallt. När både försäljarna och köparna är pigga av koffein och mätta av mackor, orkar de handla med narkotika till gryningen eller begå andra brott.

Dessa personer ägnar sig dessutom ofta åt att trakassera unga kvinnor och flickor som rör sig i området, uppger Mattias Tykesson. Enligt honom finns det bland narkotikahandlarna de som har beslut om utvisning från Sverige. Han anser att dessa personer i långt högre grad måste sättas i Migrationsverkets förvar i väntan på verkställande. 

Kaffemys är inte rätt recept mot stöket i city. Preventiva sociala åtgärder behövs så klart men brottsligheten behöver störas ut med permanent kameraövervakning, fler poliser och ordningsvakter. De som försörjer sig på att sälja droger eller annan brottslighet måste hållas borta från det offentliga rummet genom punktbevakning och fängelsedomar. Det krävs tyvärr andra och betydligt hårdare bullar för att göra centrum till en tryggare plats för allmänheten.