Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography och TT

Jenny Sonesson: Sonesson: Ge inte kravlöst bistånd till Tanzania som nekar gravida flickor utbildning

Tusentals tanzaniska flickor har nekats utbildning för att de blivit med barn. De utpekas som "omoraliska" av landets president. Åtskilliga av dessa graviditeter är resultatet av barnäktenskap och sexuella övergrepp. Sverige bör inte ge en enda svensk skattekrona till den patriarkala tanzaniska staten så länge landets flickor slängs ut ur skolorna.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sedan fem decennier är Tanzania ett av de främsta mottagarna av svenskt utlandsbistånd. När Sverige får en ny regering måste nästa biståndsminister ryta ifrån så det hörs till presidentpalatset i Dar es Salaam 

I den svenska samarbetsstrategin för Tanzania understryks att mänskliga rättigheter ska genomsyra svenskt bistånd. Därför måste vi diskutera det sorgliga faktum att  gravida skolflickor slängs ur landets skolor. Åtskilliga av dessa graviditeter är resultatet av barnäktenskap och sexuella övergrepp. Jag har själv i Tanzania träffat flickor som sparkats ut från skolan och blivit mammor när de själva var barn. 

Förra året lovade Tanzanias president John Magufuli att så länge han är landets president ska han fortsätta med den stenhårda linjen att inga skolflickor som blivit med barn få lov att återvända till skolan eftersom de uppvisat ett ”omoraliskt beteende”.

Tanzania har en av de högsta siffrorna för tonårsgraviditeter i världen vilket hänger samman med att abort är förbjudet, och preventivmedel liksom sexualupplysning är sällsynt. En undersökning utförd av landets statistikbyrå visade att åren 2015 och 2016 hade över 20 procent av de tanzaniska flickorna mellan 15 och 19 år fött barn (Reuters 29/6 2017).

Eleverna har två val: fullfölja graviditeten och gå miste om utbildning eller genomgå en riskabel olaglig abort med livet som insats. Det är ett val som inget barn ska behöva göra. Enligt Amnesty International har uppskattningsvis 14 000 skolflickor i Tanzania relegerats bara mellan 2003 och 2006 för att de blivit gravida. Den amerikanska organisationen Center for Reproductive Rights beräknar att mer än 55 000 flickor har nekats utbildning på grund av graviditet mellan 2003 och 2013. 

Mellan 2013 och 2019 ska det svenska biståndet till landet uppgå till runt 5 miljarder svenska kronor enligt Sidas resultatstrategi. Det är således inga små summor Sverige gett och ger den tanzaniska staten. 

Tanzania fick under många år en stor del av det svenska biståndet som generellt budgetstöd vilket innebar icke-öronmärkta pengar direkt in i statskassan. Detta upphörde tack och lov 2015 efter en korruptionsskandal. Men Sveriges fortsatta generositet är ändå stötande när det är ett välkänt faktum sedan länge att Tanzania samtidigt har strypt tiotusentals gravida tonåringars möjlighet att få en utbildning. 

Förra sommaren utlöste ett uttalande av Frankries president, Emmanuel Macron, en debatt om Afrikas framtid. Under en pressträff vid ett G20-toppmöte fick han frågan om inte kontinenten förtjänar ekonomisk Marshallhjälp av samma slag som USA gav efterkrigstidens Västeuropa.

Macron ställde sig avvisande och hävdade att ösa miljarder euro över Afrika inte är lösningen på problemet med svaga stater, korruption och befolkningsökning (Independent 11/7 2017). Sverige borde ta till sig av hans ord. Att ställa krav är att bry sig om mänskliga rättigheter. 

Sida skriver på sin hemsida att utbildning stärker demokratin i Tanzania. Därför borde Sverige inte ge en enda svensk skattekrona till den patriarkala och misogyna tanzaniska staten så länge landets flickor berövas skolgång. Det är feministisk solidaritet i praktiken. 

RÄTTELSE

Sveriges budgetbistånd till Tanzania upphörde 2015 efter en korruptionsskandal. Tidigare version av texten har uppdaterats med denna information. Men förra året gav Sverige landet ändå över en miljard kronor i bistånd enligt Sidas hemsida.