Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography och TT.

Jenny Sonesson: Sonesson: Förskolan är ett rödgrönt sorgebarn

Samtidigt som köerna till barnomsorgen växer i Göteborg motarbetar kommunen kooperativa förskolan Skattkammaren. Förvaltningens njugga agerande mot en uppskattad fristående aktör är inget annat än idioti. Det väcker misstankar om en bakomliggande ideologisk agenda.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I höstas avslöjade en kartläggning från stadsbyggnadskontoret att närmare 1300 förskoleplatser kommer att saknas i centrala Göteborg om några år. Emmali Jansson (MP), byggnadsnämndens ordförande, erkände att de rödgröna bär största ansvaret: ”Jag har svårt att förstå att vi inte mäktat med att ta tag i det här tidigare”. Det är ett handfallet uttalande med tanke på att Miljöpartiet styrt staden ända sedan 1990-talet.

I februari tydliggjordes konsekvenserna av den usla framförhållningen. Inget barn som stod i kö till förskola i Centrum beräknades erbjudas en plats inom de lagstadgade fyra månaderna. Förvaltningen svarar arga föräldrar att situationen kan vara löst tidigast i september. Beskedet att kommunen avsåg att bryta mot lagen hela våren resulterade i att Skolinspektionen tog på sig hårdhandskarna.  

I mars krävde myndigheten, återigen, att Göteborg skakar fram förskoleplatser men denna gång hotar Skolinspektionen med vite på 2.5 miljoner kronor om staden inte uppfyller platsgarantin. Senast den sista maj ska kommunen redogöra för hur det ska ske. Det är pinsamt att rikets andra stad inte klarar att ha en långsiktig planering för barnomsorgen utan att bli tagen hårt i örat på detta sätt. Lagstiftningen finns för att föräldrar, och indirekt arbetsgivare, ska kunna lita på att det finns barnomsorg så de kan planera sina liv. Att det föds barn, sker inflyttning och Göteborgs bebyggelse förtätas är knappast nyheter för makthavarna.

Samtidigt som det råder skriande brist på förskoleplatser tvingas en av Göteborgs äldsta kooperativa förskolor, med 30 år på nacken, att stänga på grund av sviket löfte från förvaltningen. I måndags meddelade fristående förskolan Skattkammaren i Billdal att personalen varslas och att ett 20-tal barn snart kommer att stå utan förskoleplats. I höstas blev Skattkammaren uppsagd från sin lokal för att kommunen ska riva den och uppföra en kommunal förskola på tomten. Göteborgs stad utlovade en ersättningslokal men det löftet har kommunen brutit.  

I ett pressmeddelande uppger förskolan att enskilda tjänstemän har uttryckt att det inte är ett problem att populära Skattkammaren försvinner eftersom det finns kommunala förskolor i området. Det klingar falskt med tanke på Skolinspektionen samtidigt hotar Göteborgs stad med vite för man inte lyckas ordna förskoleplatser i tid. Så sent som i december skrev GP om en familj som begärt förskoleplats i centrala Göteborg men uppmanades av stadens handläggare att söka sig till Borås för barnomsorg (GP 19/12 2017). 

Helene Odenjung, Liberalernas kommunalråd, skrädde inte orden på Twitter i måndags när det gäller nedläggningen av omtyckta Skattkammaren: ”Jag har varit med om mycket när det kommer till förskolan i Göteborg, men denna fråga tar ändå priset. Det här är en fullständigt oacceptabel hantering. Detta är ett dråpslag för de små idéburna förskolorna i Göteborg!”

Odenjung (L) har helt rätt. Förvaltningens njugga agerande mot den kooperativ förskolan är inget annat än idioti och väcker misstankar om en bakomliggande ideologisk agenda. Det är absurt att sätta krokben för en välfungerande fristående verksamhet när en allt längre kö av barn väntar på plats. Det är uppenbart att förskoleverksamheten i Göteborg är ett rödgrönt sorgebarn.