Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gränsvakt från Frontex i Grekland. Bild TT. 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sonesson: EU-vänner måste värna unionens yttre gränser

Sveriges bör stödja EU-kommissionens förslag om förstärkt europeiskt gränsskydd. Ett Europa utan inre gränser är helt beroende av att den yttre gränsen värnas. Vi har redan sett hur nationalistiska EU-fientliga partier vunnit framgång i flyktingkrisens spår i land efter land. Om EU ska överleva som politiskt projekt måste den yttre gränsen upprätthållas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På ett toppmöte i Bryssel i juni uppmanade EU:s stats- och regeringschefer EU-kommissionen att tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR snabbutreda om unionen kan driva flyktingläger utanför EU. Frankrikes liberale president Emmanuel Macron pläderade för förslaget med stöd av bland annat Danmark, Italien och Österrike.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tanken var att man med anläggningar på den afrikanska kontinenten skulle motverka illegal migration genom att hantera migranternas asylansökningar utan att de först måste ta sig till unionens territorium. På så sätt skulle EU lättare sortera ekonomiska migranter från personer som har behov av skydd undan krig och förföljelse. Dessutom var förhoppningen att bekämpa samvetslösa smugglare som lockar desperata människor till livsfarliga resor över Medelhavet. 

Nu är flyktingläger i Afrika är inte längre kvar på agendan har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelat. Anledningen är att transitländer som Egypten, Tunisien, Tchad, Marocko, Mali och Algeriet inte är intresserade av uppdraget för EU:s räkning. Idén måste alltså kastas i papperskorgen och EU behöver finna andra strategier för att upprätthålla en ordnad europeisk migrationspolitik. 

Det är ingen tillfällighet att Juncker i sitt årliga tal om unionens framtid, ”State of the Union”, som hölls i september underströk behovet av att skärpa bevakningen av EU:s yttre gränser mot omvärlden. EU-kommissionen vill stärka det existerande europeiska gränsskyddet med 10 000 vakter som ska kunna bära vapen. 

Gränsvakterna, som ska vara på plats innan 2020, ska komplettera medlemsländernas befintliga insatser och  den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex. Uppdraget är att förhindra olagliga gränspassager, skicka tillbaka migranter som fått avslag på asylansökningar, motverka terrorism och organiserad brottslighet. 

Förslaget har mötts av kritiska röster som varnar för att EU-kommissionen strävar efter att bygga en "fästning Europa”. Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk är en av dem: ”Att skattebetalarnas pengar ska gå till att militarisera våra gränser rimmar väldigt illa med idén om EU som ett fredsprojekt” (Europaportalen 10/9). 

Det är glädjande att Malin Björks partiledare Jonas Sjöstedt (V) i dagarna meddelat att Vänsterpartiet inför Europarlamentsvalet i vår ska lägga kravet på EU-utträde åt sidan. Det innebär att stödet för det svenska EU-medlemskapet stärks. Men om EU i längden ska överleva som politiskt projekt, med demokratisk förankring hos en halv miljard EU-medborgare, är vässat gränsskydd helt nödvändigt.

Om europiska väljares oro för bristande gränsskydd viftas undan av unionens vänner kommer medborgarna rösta på politiker som tar dem på allvar. Vi har redan sett hur nationalistiska EU-fientliga partier vunnit framgång i flyktingkrisens spår i land efter land. Sverige bör därför helhjärtat stödja EU-kommissionens förslag om förstärkt europeiskt gränsskydd. Ett Europa utan inre gränser är helt beroende av att den yttre gränsen värnas och upprätthålls. Det måste unionens beskyddare inse.