Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jenny Sonesson: Sonesson: Antirasism som blundar för judehat går inte att ta på allvar

Frågetecken kring hur Feministiskt initiativ ser på antisemitism kvarstår trots att Oldoz Javidi lämnat riksdagslistan. Partiledare Gudrun Schyman spred i sociala medier intervjun där Javidi drömmer om ett judefritt Israel. Fi meddelar att internutbildningar om antisemitism ska börja anordnas - men först efter valet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Feministiskt initiativ siktar återigen på riksdagen och hoppas på förnyade framgångar i höstens kommunval. Partiet fick till exempel 3,9 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg och tilldelades tre platser kommunfullmäktige. 

Med tanke på att Fi marknadsför sig som ett antirasistiskt parti är de färska turerna kring skådespelerskan Oldoz Javidis riksdagskandidatur häpnadsväckande. Nyligen meddelade Fi att Javidi tvingats lämna sin plats på riksdagslistan efter det antisemitiska uttalande hon gjort i en intervju med nättidningen Feministiskt Perspektiv om hennes engagemang i Ship to Gaza. 

Javidi hymlade inte i intervjun om att hon vill se ett judefritt Israel: ”Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?”

Frågetecken kring hur Fi ser på antisemitism kvarstår trots att Javidi lämnat riksdagslistan. Javidi uppger i en debattartikel att intervjun gjordes skriftligen eftersom hon befann sig på ett skepp i Medelhavet. Innan svaren publicerades skickade hon dem vidare till partiet för granskning då hon ansåg sig vara för starkt känslomässigt påverkad för att själv kunna bedöma innehållet. Javidi påpekar att texten ”passerade flera led” utan att någon reagerade. 

Ansvaret går högt upp. När artikeln lades ut delade partiledare Gudrun Schyman den och uppmanade sina tiotusentals följare i sociala medier att läsa texten. Schyman och andra i det antirasistiska partiet uppfattade således riksdagskandidatens vision som acceptabel. 

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, anser att Javidis dröm om att förflytta Israels befolkning inte bara ska tolkas som antisemitisk utan den är antisemitisk. Han konstaterar i ett debattinlägg att den som när fantasier om stora folkförflyttningar för att lösa politiska spänningar placerar in sig i en gammal idétradition som har sina rötter i radikal främlingsfientlighet.

I ett taffligt försök att krishantera har Fi via sin hemsida informerat om att man har kongressbeslut på att partiets antirasistiska studiecirkel ska uppdateras med kunskap om antisemitism men detta är planerat att bli klart först efter valet. Uppenbarligen har Fi inte tidigare ansett att antisemitism varit värt att lyfta i en kurs om rasism. Man tar sig för pannan. 

Förra valet misslyckades Fi med att göra entré i riksdagen men rönte däremot oväntade framgångar på lokal nivå. Partiet erövrade mandat i hela 13 av de 21 kommuner där Fi ställde upp, bland annat landets tre största städer. Nu begär Gudrun Schyman och hennes kamrater förnyat förtroende. Ett antirasistiskt parti som i panik drygt en månad innan ett val meddelar att internutbildningar om antisemitism ska börja anordnas går inte att ta på allvar. Återigen påminns vi tyvärr om att vänstern är blind för judehat.