Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sonesson: Alliansen vill städa upp Göteborg

Göteborg kommer styras med allianspolitik. En satsning som alla göteborgare bör välkomna är att ambitionsnivån höjs rejält mot nedskräpning. Smutsiga trottoarer, nedklottrade fasader och råttor signalerar att ordning och reda inte gäller. Ett städat, rent och snyggt Göteborg är trevligt men även en investering i trygghet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Göteborg kommer styras med allianspolitik. Kommunfullmäktige har klubbat Alliansens budget. Det är historiskt. En satsning som alla göteborgare bör välkomna är att ambitionsnivån höjs rejält mot nedskräpning i det offentliga rummet. De fyra borgerliga partierna konstaterar att: ”En ren stad är helt avgörande för stadens attraktivitet och trygghet”.

Kvaliteten på renhållningen i alla stadsdelar måste bli avsevärt bättre anser Alliansen. Göteborg behöver till exempel fler ändamålsenliga papperskorgar och ökade möjligheter att sortera avfall. Det är utmärkt att städning nattetid föreslås återinföras. Det säger sig självt att det är lättare att sanera smutsiga och skräpiga gator när de är folktomma.

Alliansen vill också införa en ”24-timmarsgaranti” mot klotter vilket är klokt. Snabb sanering är ett viktigt instrument för att motverka ännu mer klotter. En nedsprejad gångtunnel eller offentlig toalett ger intryck av ett uppgivet samhälle som vänder bort blicken inför laglöst beteende. Om man vill arbeta strategiskt med nedskräpningsfrågan är det avgörande att påverka beteende. Skräp uppstår inte av sig självt utan handlar om att vissa tar sig rätten att slänga fimpar, förpackningar och andra föremål utanför soptunnor eller klottra. 

Därför är det intressant att Alliansen vill pröva städvärdar och feriearbete för ungdomar som får till uppgift att hålla snyggt i ett antal utvalda områden. Men det är viktigt att inskärpa i alla att det är förbjudet i svensk lag att skräpa ner och att individen har ett eget ansvar. I Miljöbalken står det klart och tydligt: ”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.” Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Fler borde straffas för att inskärpa att alla lagar måste följas. 

Det finns några som älskar att sopor slängs vårdslöst. Göteborg har omfattande problem med råttor vilket uppmärksammas i Alliansens budget. I fjol uppgav Anticimex att larmen om råttor i Göteborg ökat med nästan 300 procent under de senaste fem åren. Gnagarna är extremt lättrörliga, de kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör. Göteborgare har fått besök av råttor i toalettstolar och duschbrunnar och rapporter om råttor kommer från skolor och restauranger.

De högfertila djuren kan sprida smitta via sin urin och avföring. Dessutom gnager de sönder elledningar och isolering. Även djurvänner kan hålla med om att råttor på gator och torg ger upphov till en känsla av förslumning. Skräpiga trottoarer, nedklottrade fasader och råttor signalerar att ordning och reda inte gäller.

Det kan skapa grogrund för vandalisering och annan kriminalitet. På 1980-talet lanserad samhällsforskarna James Q Wilson och George L Kelling teorin om krossade fönster. Om en fastighet har en krossad ruta som inte lagas är det troligt att det ger upphov till ännu mer förstörelse. Därför är det viktigt att snabbt åtgärda förfall. Teorin har testats i praktiken, bland annat i New York, som en del i brottsbekämpningen med gott resultat. Ett städat, rent och snyggt Göteborg är trevligt men även en investering i trygghet.