Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography

Jenny Sonesson: Sonesson: Äntligen får Göteborg fler bevakningskameror

Kommunstyrelsen har röstat ja till fler kameror. Under våren införs en ny kamerabevakningslag som ska göra det lättare att utföra övervakning i brottsförebyggande syfte. De rödgröna i Göteborg borde svälja prestigen och boka in ett studiebesök hos de rödgröna i Malmö och ta del av partikamraternas erfarenheter av kameror.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I november föreslog M, L och KD till Kommunstyrelsen att Göteborgs Stad ska samverka med Polismyndigheten för att öka tryggheten för göteborgarna med bevakningskameror. Tyvärr avslogs yrkandet då SD vägrade att stödja det.

SD hade tidigare motionerat om kraftigt ökad kameraövervakning men lade ner sin röst vid voteringen. Kommunalrådet Lars Hansson (SD) motiverade agerandet med att han tröttnat på att de borgerliga aldrig stödde SD:s förslag. Ann-Sofie Hermanssons (S) ordföranderöst kunde därför avgöra frågan till de rödgrönas fördel.

Nu ser det dock ut som att Göteborg kan få fler kameror. Kommunstyrelsen sa i veckan ja till ett nytt förslag från de borgerliga. Hansson, numera vilde, tog sitt förnuft till fånga och stödde Alliansen. De gjorde även kommunalrådet Martin Wannholt.

Ett liknande kameraavtal som Kommunstyrelsen ställt sig bakom existerar redan i Malmö som styrs av rödgröna. Kommunen åtar sig kostnaderna för anskaffning av kameror, medan Polisen ansvarar för drift och operatörsövervakning i realtid. Realtidsövervakade kameror ger bättre förutsättningar att ingripa mot pågående brott påpekar de borgerliga i sitt yrkande. 

Samtidigt ska man inte tro att kameror automatiskt har en avskräckande effekt på våldsamma förövare. Dessa kan till exempel vara påverkade av droger och helt enkelt strunta i kamerorna. Bilder kan dock vara ovärderliga om det inte finns vittnen, eller om ingen vågar vittna. Enligt Polisens rapport Utsatta områden (2015) kännetecknas ett särskilt utsatt område av en ”allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen". Tyvärr finns det sådana platser i Göteborg.

Under våren införs en ny kamerabevakningslag som ska göra det lättare att utföra övervakning i brottsförebyggande syfte. De rödgröna i Göteborg borde svälja prestigen och boka in ett studiebesök hos de rödgröna i Malmö och ta del av partikamraternas erfarenheter av kameror.