Socialdemokraternas lotterimiljoner är en skandal

Socialdemokraterna berikar sig med hjälp av lotterier samtidigt som de går till storms mot spelbolag.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

De flesta av oss har nog köpt lotter någon gång. Ännu fler har säkerligen fantiserat om vad vi skulle göra om vi vann storvinsten. Men vetskapen om att sannolikheten att vinna en miljon på en trisslott är betydligt lägre än att träffas av blixten en enda gång under ett 80-årigt liv gör att många av oss avstår från att köpa lotter.

Samtidigt kan man förstå att lockelsen att snabbt vinna en stor summa pengar ökar i takt med att en individs ekonomiska situation blir allt mer desperat. Med ökad benägenhet att ta risker vänder sig många till spel och dobbel. Det är inte utan anledning som lotterier har kommit att kallas för en fattigmansskatt.

ANNONS

Vad få tycks känna till är att Socialdemokraternas och deras ungdomsförbund SSU har sålt lotter ända sedan 1950-talet. Gemensamt äger de den ekonomiska föreningen A-lotterierna, vars intäkter tillfaller socialdemokratin och bedöms vara oerhört viktiga för partiets verksamhet. Under de senaste tio åren har Socialdemokraterna fått in över 500 miljoner kronor av vinsten från spelverksamheten.

En del av vinsterna från lotterierna tillfaller SSU. Enbart under 2018 gjorde ungdomsförbundet cirka 30 miljoner kronor i vinst på lotteriet. Tack vare det har SSU blivit det i särklass rikaste ungdomsförbundet. Men pengar är inte allt. Trots att SSU har det i särklass största kansliet är de sämre på att ta plats i den politiska debatten jämfört med det betydligt fattigare moderata ungdomsförbundet.

Jag har inget emot att politiska partier hittar kreativa vägar för att stärka sina kassor. Sviktande medlemsantal gör att många partier har mycket kärva ekonomiska förutsättningar, vilket i sin tur försämrar möjligheten till politikutveckling. Det som gör mig upprörd är det hyckleri som omgärdar socialdemokraternas sätt att göra stora vinster på fattiga människors bekostnad.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har nämligen återkommande tagit strid mot andra kommersiella spelbolag. Han menar att ”spelmarknaden är en av de allra mest riskabla marknaderna vi har” och att ”staten har en skyldighet gentemot de mest sårbara konsumenterna”. Om det är vi eniga, men jag blir upprörd av att partiet via lagar och regleringar har skyddat just sin egen lotteriverksamhet i flera decennier.

ANNONS

I Sverige är det exempelvis förbjudet att sälja spel och lotter på kredit – men genom en skrivning i lagen har Socialdemokraternas lotteriverksamhet ansetts utgöra ett undantag. År 2017 avslöjades det att partiet hade sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer genom aggressiv marknadsföring. Det resulterade i att flera tusen blev anmälda till Kronofogden.

Överord är en styggelse och tillför sällan något av värde till debatten. Men det finns tillfällen när det lämpar sig väl att använda både kraftuttryck och en hård ton. Ett sådant exempel är när man ska beskriva Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Det är ingen överdrift att säga att detta lukrativa lotteri är en del av ett hyckleri utan dess like. Men värst av allt är att det drabbar samhällets svagaste grupper – exakt de som partiet lustigt nog säger sig värna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS