Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Karin Pihl: Socialdemokraterna hycklar i kyrkovalet

Den som är oroad över att kyrkan ska bli en arena för kulturkrig borde argumentera för att partiernas makt över Svenska kyrkan avskaffas.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den 1 januari 2000 avskaffades statskyrkan. Kyrkan blev då fristående från staten. Men politiken är högst närvarande i Svenska kyrkan. Det märks särskilt nu inför kyrkovalet på söndag.

De flesta riksdagspartier ställer inte upp i kyrkovalet längre utan har bildat fristående nomineringsgrupper. Det har dock inte Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna. Och nu använder de kyrkan som en arena för rent partipolitiska projekt.

“Svenska kyrkan får inte bli en plattform för högerextrema”, skriver Stefan Löfven och en rad andra framträdande socialdemokrater i en debattartikel i Expressen. Det är det nog få som vill. Eller att kyrkan ska vara en plattform för vänsterextrema, eller politiskt extrema över huvud taget.

Socialdemokraternas lösning är dock inte att skydda kyrkan från politikers klåfingrighet, utan att uppmuntra medlemmarna att rösta på det egna partiet.

LÄS MER: Konsten att kapa en kyrka

Socialdemokraterna oroar sig över att SD vill göra kyrkan till en plattform för kulturkrig. Det är så hycklande att man storknar. För vad är det S gör? De varnar för SD. Men själva använder de gladeligen kyrkan för precis samma syfte som de anklagar sina motståndare för. Bara från den andra sidan skyttegraven.

”Tack vare ett genuint och mångårigt engagemang har Socialdemokraterna bidragit till att Svenska kyrkan utvecklats till att vara en progressiv kraft i samhället”, skriver partiet på sin valplattform.

När S-debattörerna talar om vad de själva vill göra handlar minst hälften om politik: Svenska kyrkan ska vara ledande i den gröna omställningen, bidra till integration och värna kollektivavtalen.

På partiets hemsida försöker de mana sina väljare att rösta i kyrkovalet. De skäl som nämns är att Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation, så det är viktigt att socialdemokratiska värderingar råder där och att det därmed också är en bra utgångspunkt för den fackliga kampen, samt att kyrkan bildar opinion för klimat och miljö.

Det är enligt S de främsta orsakerna till att man bör rösta i kyrkovalet. Ingenting om att rösta för kyrkans egen skull. Kyrkan och dess verksamhet betraktas inte som ett självändamål, utan främst som ett redskap för att uppnå den politik som de själva förespråkar.

Socialdemokraterna tycks tro att deras egna politiska åsikter och parti är ideologiskt neutralt. Att socialdemokrati inte är politik utan något av ett självklart sätt att se på världen. Det är andra som driver kulturkrig och vill pracka på kyrkan politiska värderingar som inte hör hemma där, inte S.

Ta bort bjälken ur ditt eget öga så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.

Om Socialdemokraterna på allvar inte vill riskera att Sverigedemokraterna får inflytande över kyrkan borde de börja med att propagera för att politiska partier inte ska ställa upp i över huvud taget.

En kyrka befriad från partipolitik är det bästa sättet att undvika att Svenska kyrkan blir en plats för kulturkrig. Om det är något Sverige behöver är det institutioner där människor kan samlas och känna gemenskap kring något annat än politik. Det är särskilt viktigt i en polariserad tidsålder.

LÄS MER: Socialdemokraternas smutskampanj inte ny

LÄS MER: Låt inte kyrkan förvandlas till ett politiskt parti