Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Snåla inte på vård vid livets slut

I Göteborg får inte alla som önskar dö på hospice. Problemet är inte tillgången till platser utan hur politikerna prioriterar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under årets sista månader har det varit kö till hospiceplatserna i Göteborg. Alla som har ett behov av kvalificerad vård i livets slutskede får inte plats. Några avlider i hemmen eller på sjukhus trots att de haft en önskan att komma in på hospice.

Det upprörande är att detta inte tycks bero på platsbrist. I Göteborg finns 30 platser. Under hela oktober och november har det funnits runt tio platser lediga på Änggårdens hospice och på Bräcke diakoni. 

Orsaken till att patienter nekas hospice, eller inte ens informeras om möjligheten, är att Göteborgs stad inte har budgeterat mer för just den posten och därför håller igen med platserna mot slutet av året. För att få bästa möjliga omsorg för sig själv och sina anhöriga gäller det alltså att dö tidigt på året.

Biträdande kommunalrådet Ann Catrine Fogelgren (L) kallar de rödgrönrosas hantering av hospiceverksamheten i Göteborg för "skamlig" och avser att ta upp frågan i kommunfullmäktige. Och visst vill vi höra de styrandes svar. 

Göteborg sparar pengar på att låta äldre människor bo kvar i sina hem långt efter att de egentligen borde ha fått tillgång till plats på äldreboende. Borde då inte plats på hospice kunna prioriteras för de som har behov vid livets slut? 

Att behövande nekas plats blir inte mindre iögonfallande av att Göteborgs stad inte verkar ha problem att lägga stora summor på andra områden. De senaste veckorna har vi läst om hur kommunen planerar att ge sig in i hotellbranschen och att den ämnar satsa miljoner på att vidareutveckla en kommunal mjölkgård. Vi har också läst avslöjandet om att Göteborgs skattebetalare i år har betalat 175 miljoner för platser på ett flyktingboende i Ljungskile - som aldrig använts! (GT-14/12)

Visst har en kommun många trängande uppgifter. Men politikerna måste också kunna identifiera och prioritera vad som är viktigare än annat.