Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Slutet är nära

Att Alliansen nu väcker misstroende mot Ygeman, Hultqvist och Johansson visar att det faktiskt finns en levande opposition.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringskrisen är ett faktum. Under tisdagen hölls utskottsförhör i riksdagen med inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) med anledning av IT-skandalen på Transportstyrelsen. De båda misslyckades med att ge tillfredsställande svar på varför de inte informerat statsministern om läckan, trots att de båda känt till den i ett år innan Stefan Löfven (S) fick kännedom om den.

Medan Hultqvist menade att läckan inte var hans sak att informera statsministern om sade Ygeman att detta inte är något som man tar på fikarasten. Det duger inte som svar. De båda sitter med i statsministerns säkerhetsråd som ska diskutera frågor som rör just rikets säkerhet. Om läckan inte kvalificerar sig till dagordningen kan man fråga sig vad de egentligen pratar om under sina möten. Och framförallt: vad mer pratar de inte om?

LÄS ÄVEN: Källor: Regeringen överväger att avgå

Nu kommer Ygeman och Hultqvist samt infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingas att avgå. Det står klart efter att Alliansens partiledare under onsdagen tillkännagav att de nu riktar misstroende mot ovan nämnda statsråd. Något annat alternativ fanns egentligen inte för de borgerliga partierna. 

Det som har skett är en av de största säkerhetsläckorna i modern tid; då räcker det inte med stora ord om hur allvarlig händelsen är – man måste också agera därefter. Att man nu gör detta visar att det faktiskt finns en levande opposition, vilket är är ett sundhetstecken inte bara för borgerligheten utan också för demokratin.

Alliansen har krävt att talmannen ska blixtinkalla riksdagen under sommaruppehållet. Enligt reglerna har han då tio dagar på sig att göra detta, varpå omröstning sedan kan ske. Sverigedemokraterna har sagt att de kommer stödja en misstroendeförklaring. Därmed finns en majoritet mot Ygeman, Hultqvist och Johansson vilket innebär att de omöjligt kan sitta kvar. 

Frågan är dock om det kommer hinna gå så långt. Under presskonferensen fick partiledarna frågor om hur de tror att statsministern kommer att agera nu. Det är inte osannolikt att han kommer hota med att utlysa extraval.

Det finns situationer där det är befogat att utlysa extraval. Att göra det med anledning av misstroendevotumet skulle vara maktfullkomligt. Regeringen är ansvarig inför riksdagen som måste kunna utkräva ansvar när fel har begåtts. Att då hota med extraval i hopp om att slippa ta ansvar är nonchalant. Vid ett sådant scenario får Alliansen emellertid inte backa. 

Vad Löfven faktiskt väljer att göra återstår att se. Men det är han som är ansvarig för sina handlingar och ingen annan. Alliansen kan inte hållas ansvarig för vad statsministern väljer att göra – även om det skulle innebära ett extraval.