Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Sluta göra politik roligt, SVT

Unga väljare är inte korkade och behöver därför inte politikbevakning som utförs av kändisar och komiker.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Med valrörelse följer också olika mediesatsningar på valbevakning. En målgrupp som både politiker och medier gör allt större ansträngningar för att nå är förstagångsväljarna och unga vuxna. För att nå denna grupp har SVT bland annat satsat på humor och ståuppkomik. Valprogrammet ”Sanningens minut” har som uttalat syfte att göra politik enkelt, roligt och uppriktigt för unga väljare. Tyvärr misslyckas man med uppdraget.

Tanken är att låta komiker tolka riksdagspartierna och presentera deras sakpolitik i en roligare förpackning. Det går sådär.

Att Kristdemokraterna inte vill avkriminalisera bruk av cannabis förminskas till att partiet inte vill att svenska ungdomar ska ha kul. Ja, tydligen vill KD att ingen ska ha roligt! När Socialdemokraternas politik för att bekämpa gängkriminaliteten ska avhandlas på ståuppscenen slutar allt i att komikern gör en pinsam imitation av statsminister Magdalena Andersson – med tics av något slag. Och Liberalerna sägs vara för kärnkraft för att tanken på en tv-dramatisering av en kärnkraftsolycka i Sverige, likt det kritikerrosade HBO-dramat om Tjernobyl, låter lockande.

Oj, så roligt och informativt.

Det enda givande med programmet är när de politiska experterna Annie Reuterskiöld och Fouad Youcefi får hålla låda och prata om vad partierna faktiskt tycker i de enskilda sakfrågorna.

Som public service-bolag bör SVT hålla en betydligt högre verkshöjd än ”Sanningens minut”. Att låta komiker och kändisar tolka svenska partiers sakpolitik är något som är bättre lämpat för kommersiella mediekanaler. Influencers och youtube-kändisar som Margaux Dietz erbjuder dessutom redan ett alternativ för dem som önskar mer ”lättuggad” politik och mer person- och identitetsfixerad bevakning av valrörelsen.

Här kommer en ganska knäpp idé, SVT: varför inte låta politiker och väljare själva mötas för att diskutera dessa viktiga samhällsfrågor i ett format som sträcker sig längre än 30-60 minuter? ”Town hall”-möten där en eller flera partiledare får svara på frågor direkt från såväl yngre som äldre väljare vore mer givande än att låta komiker tramsa runt.

De tv-sända partiledardebatterna är allt för begränsade vad gäller talartid. Att tala om vad som måste göras mot gängkriminaliteten, klimatförändringarna eller de saftiga elräkningarna kan inte reduceras till två minuters talartid plus någon extra minut för tjatiga replikskiften. Om något är det just sådana upplägg som skapar känslan av att våra politiker bara käbblar och inte förmår ge konkreta svar på väljarnas frågor. Dessutom är det inte alltid så att ämnena som debatteras faktiskt speglar vad väljarna går runt och tänker på.

I grunden handlar detta även om hur vi betraktar yngre väljare. De är inte korkade och behöver därför inte levereras lättuggad politik i form av kändisar och komiker. Frågor som gängkriminalitet, klimat och energi förtjänar bättre än några enstaka minuter av medioker komedi. Oavsett om man är ung eller gammal är det nog många som tycker att det bästa bara vore om våra folkvalda fick lite mer tid åt att resonera i väldigt svåra frågor.