Bildkälla: TT
Bildkälla: TT

Skyddsvärnet Göteborgs replik och slutreplik Jenny Sonesson

Skyddsvärnet Göteborg har inkommit med replik på ledarkrönika publicerad 4/10 om organisationens skyddsbuss som delar ut fika bland annat utanför köpcentret Nordstan. Ledarskribent Jenny Sonesson svarar på kritiken i en slutreplik.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att kritiskt granska skattemedels effekter är förstås bra, men att måla upp ökad vuxennärvaro, kaffeservering och ideellt engagemang som brottsbejakande?

Vår replik i sin helhet finns på Skyddsvärnets Facebooksida. Här är ytan begränsad, men vi vill poängtera direktivet från staden: öka vuxennärvaron, gör stämningen lugnare och trevligare och hjälp dem som behöver det vidare till andra instanser. Det är exakt vad vi gör. Göteborgs Stads trygghetsskapande projekt är olika i sina karaktärer och tjänar olika syften. Skyddsbussen är bara en liten del av satsningen. Kommunen bidrar till driften under fyra månader. Bussen och kaffet står vi för själva, hälften av personalen är volontärer och brödet skänks från bagerier.

ANNONS

Men det är inte mackorna som är poängen, utan de som delar ut dem. Erfarna fältarbetare som tar samtal i natten med dem ingen annan vuxen pratar med. Vi har god kontakt med polis och väktare som, tvärtemot din bild, uppskattar och uppmuntrar närvaron. Vi möter alla sorters människor. Mamman som letade efter sin dotter och fick hjälp att ladda sin mobil. Den hemlösa äldre mannen som inte ätit på ett dygn. Kvinnan som tagit en överdos. Ungdomsgänget som förvånat undrade om kaffet var gratis. Operabesökarna på väg hem som inte hittade rätt buss. Tjejen som förvisso inte ville prata, men som gärna stod bredvid bussen den halvtimme det tog innan hennes buss kom.

Det är just det som är poängen med Skyddsbussen. Vi har ett särskilt fokus på ungdomar, visst. Vi försöker skapa förtroende över en kopp kaffe, berätta om de hjälpinsatser som finns, visa att vi är vuxna som bryr sig. Vi kan hänvisa till stadens fältarbetare, till Fryshusets aktiviteter, till Mini-Maria och till vår egen grupp som arbetar med ensamkommande, till exempel. Men vi finns för att öka tryggheten för alla på stan. För dig också. Du gör civilsamhällets arbete knivigare när du underminerar det vi gör utan fakta på fötterna. Välkommen att följa med oss ut en kväll Jenny, för att se med egna ögon.

ANNONS

Skyddsvärnet Göteborg

Ledarskribent Jenny Sonessons slutreplik:

En erfarenhet från min tid som socialsekreterare med utsatta unga är att även socialt arbete måste kunna ifrågasättas. Vilka effekter får till synes goda handlingar?

Jag har haft min bostad nära Nordstan och har ofta reflekterat över att platsen är ett tillhåll för gäng som bidrar till otrygghet. GP har rapporterat att polisen vill begränsa öppettiderna i Nordstan eftersom affärscentret är en samlingsplats för unga som begår brott.

I min krönika har jag lyft fram kommunalpolitikern Mattias Tykessons (M) kritik av kommunens satsning på kaffebussen. Han arbetar dagligen som ordningsvakt i Göteborgs city och anser att man inte ska uppmuntra gäng att hänga runt Brunnsparken med gratis fika.

Det betyder INTE att han eller jag är emot att ansvarstagande vuxna rör sig i området, tvärtom framgår det av krönikan, att vi vill se fler väktare och poliser där. Brottslingar ska helt enkelt vilja undvika stället. Nordstan ska vara en trygg plats där unga inte rekryteras in i kriminalitet. Bara för att vi förespråkar att rättsstaten ska störa ut kriminalitet från en viss geografisk plats betyder det INTE att vi är emot preventiva insatser som uppsökande fältarbete .

Skyddsvärnet Göteborg uppger att man vill skapa tryggheten i det offentliga rummet. Jag undrar om detta även gäller nätet. Skyddsvärnet har delat min krönika på Facebook. Bland kommentarerna, som organisationen låter ligga kvar, kan man bland annat läsa att jag är ”halvfascist” (denna kommentar har Skyddsvärnettryckt "gilla" på),”ultrahöger” och att jag är ”mot medmänsklighet”.Skyddsvärnet insinuerar i en egenkommentar att jag, som alltså har arbetat som socialarbetare, är emot ”all omsorg som bygger på att öka människors egenmakt”.

ANNONS

I Facebookgruppen ”Vardagsrasismen” riktas kritik mot min person i en statusuppdatering där det bland annat står:”Kan ingen frysa Jennys tillgångar helt i säg 5 år och sen be henne återkomma om lite mer svält i livet.” Skyddsvärnets ordförande Gustav Martner har i tråden skrivit:”Det är en medveten strategi att anställa provokatörer för att driva trafik…” och tar inte avstånd från jargongen.

Att som ledarskribent ta emot vass kritik för sina åsikter är en del av arbetsbeskrivningen. Men att Skyddsvärnet vill bidrar till att piska upp avsky mot en enskild person är en annan sak.

Jenny Sonesson

ANNONS