Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Skoluniform: Barn behöver arbetskläder

Plisserade yllekjolar och välskräddade kavajer, symboler för överklass och elitskola – hur kan skoluniform bidra till lösningen på den svenska skolkrisen?
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ingen tid är någon annan lik, alla tider har sina slagsidor, var sak har sin plats och allt har sin tid! I just denna tid finns det goda skäl för skolor att införa enhetlig klädsel för eleverna.

Fördelarna är uppenbara: Skoluniform tar effektivt död på hetsen att köpa de senaste modekläderna. På alla skolor finns klädnormer, ofta dikterade av de elever som befinner sig högst upp i hackordningen. För många barn och – inte minst – deras föräldrar vore det en lättnad att slippa förhålla sig till dessa outtalade regler.

Mobbning kommer inte att upphöra för att alla elever på en skola är likadant klädda. Mobbare kommer alltid att hitta anledningar att trakassera andra barn. Är det inte kläderna, så är det håret, rösten, hyn, längden, vikten, åsikterna, näsan, tänderna eller något annat, vad som helst. Mobbning upphör när vuxna ingriper och visar att beteendet är fullständigt oacceptabelt – inte genom lönlösa försök att sudda ut skillnaderna mellan barn. Däremot skulle enhetlig klädsel innebära ett område mindre att bevaka och markera sig inom. Skolmiljön skulle paradoxalt nog bli både mer strikt och mer avslappnad.

Men säg ”skoluniform” och de flesta tänker på plisserade yllekjolar, pressvecksbyxor och välskräddade blazrar, och det låter dyrt. Så behöver det inte alls vara. Med en klädsel som bestod av byxor, skjorta och collegetröja, shorts eller enkel bomullsklänning för varma dagar, skulle de flesta föräldrar uppleva att utgifterna för kläder sjönk snarare än steg.

Det viktigaste skälet är dock ett annat. Uniformen signalerar nämligen något viktigt om både skolan och om eleven. Den signalerar att skolan inte främst är en arena för att manifestera den egna individualiteten och personligheten. För barn och ungdomar är skolan ett jobb. Att sätta på sig skoluniform är att iklä sig arbetskläder. Den påminner elever och föräldrar, men också rektorer och lärare, om att skolan är på allvar. Det man gör i skolan är viktigt och det är svårt. Det ska vara svårt. Jo, glimtvis kan lärande vara lätt och lustfyllt, men att erövra ny kunskap är för de flesta, för det mesta, mödosamt och inte sällan ganska enahanda.

Skolor som valde att införa skoluniform skulle därför kunna bidra till den allra mest angelägna attitydförändringen inom hela det svenska utbildningsväsendet. Vilken skola blir först med att lägga skoluniform till profilen? Ju sämre resultat och ju tyngre social problematik, desto större anledning.