Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Skolor som Römosseskolan bör läggas ner

Det är rätt av Axel Darvik (L) och grundskolenämnden att hålla inne skolpengen till problemskolan.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Könsuppdelad undervisning. Obligatoriska bönestunder för elever. En rektor som driver ett islamistiskt parti i Somalia och som fått sparken av skolans styrelse på grund av anklagelser om ekonomiska oegentligheter. En skola vars ägarförhållanden fram tills nu var oklara, då två parallella styrelser sade sig tala för skolan. En skola vars bankkonto är fryst och vars verksamhet utreds av Ekobrottsmyndigheten.

I ett rimligt land hade bara en eller två av de ovanstående uppgifterna varit tillräckliga för att stänga skolan i fråga. Men så är inte fallet i Sverige. Här kan den skandalomsusade Römosseskolan i Angered fortsätta sin verksamhet.

Göteborgspolitikerna kämpar dock med näbbar och klor för att bespara göteborgarna från att finansiera denna problemskola. Tidigare i juni tog skolkommunalrådet Axel Darvik (L) ett ordförandebeslut i grundskolenämnden om att hålla inne skolpengen till föreningen bakom Römosseskolan, så länge det fanns oklarheter kring huvudmannaskapet. Under tiden har Islamiska förbundet i Sverige gått in för att avlöna skolpersonalen.

LÄS MER: Politiker stoppar pengarna till Römosseskolan

Skolinspektionen har meddelat grundskoleförvaltningen att det omtvistade huvudmannaskapet är utrett, vilket föranledde förvaltningen att utlova att skolpengen snart kunde betalas ut igen. Men det har politikerna i grundskolenämnden satt stopp för. Det återstår nämligen flera frågetecken kring Römosseskolans verksamhet.

Ekobrottsmyndigheten utreder fortfarande ekonomiska oegentligheter kopplade till skolan. Terrorforskaren Magnus Ranstorp och kollegerna Aje Carlbom och Peder Hyllengren har dessutom uppmärksammat att den sparkade rektorn Abdirizak Waberi ingår i ett större islamistiskt nätverk med kopplingar till Muslimska brödraskapet (GP 13/8). Det är samma nätverk som Islamiska förbundet i Sverige tillhör, organisationen som alltså avlönar Römosseskolans lärare nu.

För att försäkra göteborgarna att deras skattepengar inte går till en extremistisk skola som fifflar med pengar är det av yttersta vikt att skolans ekonomiska aktiviteter och dess ägar- och ledningsförhållanden utreds noggrant. Under tiden är det helt rimligt att kommunen håller inne på skolpengen.

LÄS MER: Römosseskolan tar strid för skolpengen

Det är precis som Axel Darvik uttrycker det på sociala medier: ”Pengar får inte går till islamistisk verksamhet eller felaktiga mottagare. Skolpengen ska gå till elevernas utbildning och utbildningen måste följa svensk läroplan och värdegrund”.

Det är av yttersta vikt att Göteborgs Stad faktiskt står fast vid beslutet att hålla inne skolpengen. Låt det gå till domstol i värsta fall. Ur en sådan prövning kan en praxis skapas för andra kommuner att följa. Och om så inte blir fallet, vilket betyder att kommuner i praktiken ska stå maktlösa inför problemskolor med kopplingar till extremism, så kommer det åtminstone bli tydligt för regering och riksdag att något faktiskt måste göras.

LÄS MER: Rätt att dra in skolpengen till skandalskolan