Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Sjöberg: Sjöberg: Gårdsförsäljning leder inte till vilda västern

Men om varken EU eller folkets välmående är hotet, vad är det då som skulle kunna gå snett? Kanske att gårdsförsäljning skulle fungera utmärkt. Att människor skulle upptäcka att det trots allt inte blev vilda västern. Och att stödet för Systembolaget därmed skulle minska.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I de flesta matbutiker i Spanien kostar en flaska vin bara några euro. I Tyskland kan man köpa en extra burk starköl i den lokala kiosken på vägen mellan förfesten och krogen. I Danmark är det lagligt för 16-åringar att dricka alkohol. I Sverige blir det ramaskri när det talas om att tillåta gårdsförsäljning.

Ekot rapporterade under måndagen att det finns en riksdagsmajoritet för gårdsförsäljning av alkohol. Det skulle innebära att lokala producenter av exempelvis öl eller vin fick möjlighet att sälja direkt till kund istället för att ta omvägen via Systembolaget. Ett besök på en vingård, ett musteri eller ett bryggeri kan då avslutas med att besökarna får köpa med sig en eller några flaskor producerade på just den platsen.

Den vanligaste invändningen mot förslaget är att det skulle vara skadligt för folkhälsan. Med fler försäljningsställen skulle försäljningen öka, och därmed också totalkonsumtionen och de alkoholrelaterade skadorna. Väldigt lite tyder på att det skulle vara ett sant påstående.

I Finland, där gårdsförsäljning länge varit tillåtet, har det varken konstaterats leda till ökad konsumtion, försäljning till minderåriga eller negativa effekter ur folkhälsosynpunkt (SOU 2010:98).

En ny strategi är att skylla på EU, vilket bland annat folkhälsominister Annika Strandhäll (S) nyligen gjorde när hon fick frågan i riksdagen. Då hävdade hon att gårdsförsäljning inte skulle vara förenligt med det undantag vi fått av EU som ger oss rätt att behålla Systembolagets monopol (Sveriges Radio 14/8). Därmed skulle vi kunna tvingas tillåta alkoholförsäljning också i vanliga livsmedelsbutiker.

Inte heller det verkar stämma. EU-kommissionen har tidigare bekräftat att en gårdsförsäljningsmodell skulle kunna gå att förena med vårt undantag. I Finland har det också varit fullt möjligt att komplettera det statliga monopolet med att lokala producenter har fått sälja vad de producerar direkt på gården.

En offentlig utredning, gjord år 2010, landade även den i slutsatsen att det varit fullt möjligt att tillåta gårdsförsäljning utan att vårt monopol hotats om förslaget utformas på rätt sätt. Och ärligt talat – om vi införde systemet och EU-domstolen av någon anledning skulle ändra sig och säga att det inte är förenligt med vårt undantag så skulle gårdsförsäljningen givetvis avskaffas igen. Så radikala är inte våra riksdagspartier.

Men om varken EU eller folkets välmående är hotet, vad är det då som skulle kunna gå snett? Kanske är det just det som är grejen. Att gårdsförsäljning skulle fungera utmärkt. Att människor skulle upptäcka att det faktiskt inte blev vilda västern för att ölentusiasterna fick möjlighet att köpa några flaskor efter att ha besökt sin lokala producent.

Systembolagets starka stöd i Sverige bygger till stor del på den kollektiva övertygelsen att allt går åt skogen om vi avskaffar det. Gör vi en liten uppluckring, och folk inser att det nog ändå fungerar fint, finns det en risk att stödet för Systembolagets detaljhandelsmonopol minskar. Och det vore ju total katastrof. Eller?