Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Signerat Haldesten: Lägre skatt på mikrobryggt?

Att fler politiker ser poängen med lägre skatt för mikrobryggerier är en viktig framtidsfråga.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På Sverigemötet i Göteborg var Anders Borg (M) närmast övertydlig: skatten ska höjas på varor som leder folk i fördärvet, som snus och alkohol, inte på arbete! Att hans attityd fått den hårt konkurrensutsatta svenska bryggerinäringen, som trots allt också skapar sysselsättning, att reagera förvånar inte. Men också vissa moderater har synpunkter på finansministerns svartvita beskrivning.

Kommunalrådet Jonas Ransgård och riksdagsledamot Hans Rothenberg ser mikrobryggeriernas framväxt också som en näringspolitisk fråga. Hans Rothenberg tycker det finns skäl att ifrågasätta de regelverk som hämmar svenska mikrobryggerier jämfört med deras motsvarigheter i andra Europeiska länder.

Numera går det att få lokalbryggd påsköl i Göteborg - om du beger dig till rätt Systembolagsbutik. Ett bryggeri garanteras möjligheten att ingå i de tre närmaste bolagens sortiment. Andra butiker tar in först efter beställning.

- Kunderna förstår inte varför, de ser inte logiken i reglerna, berättade Rodrigo Arvidsson på Oceanbryggeriet, under Öl- och whiskymässan.

Fredrik Fölster, från Rådanäs, ser dock positivt på att det inte kostar något extra för kunderna att beställa bryggeriets öl oavsett var i landet man bor.

Det senare är förstås glädjande för konnässörer. Utbudet är numera så varierande att många mässutställare hade satsat lite extra för att sticka ut. Beerbliotek hade med en bartender från Familjen som överraskade med färgglada öldrinkar. Göteborgs Nya Bryggeri, som snart brygger själva i Pripps gamla lokaler, hade satt upp en zeppelinareballong. Stigbergsliden serverade sin öl från tappar fastskruvande på en minivan, en idé som väckte vissa associationer.

– Nu tänker jag mer på Stig Center, sade en manlig gäst.

Smuggelöl är en del av den konkurrens som svider för svenska bryggerier i stort. Och den oberoende småbryggarbranschen är sårbar på grund av sin småskalighet.

– 20 av 27 EU-länder utnyttjar möjligheterna till lägre punktskatterna för mikrobryggerier, säger Hans Rothenberg.

Så länge bryggerierna inte tillverkar mer än 200 000 hektoliter per år går det att sätta en skattesats 50 procent under den nationella standardssatsen.

– Jag förstår att man måste ha skatt, men det är också fråga om balansera konkurrensförutsättningar mellan stora och små bryggerier. I England får alla mikrobryggerier lägre skatt, varför inte här? säger Adam Norman på Beerbliotek. Får vi lägre skatt kan vi brygga mer öl och anställa mer.

Hans Rothenberg har i likhet med några andra partikamrater motionerat om en sådan skatte förändring, hittills utan framgång. Skatteutskottet gjorde nyligen åter tummen ned för en sådan M-motion. Utskottet vidhåller, mot bakgrund av folkhälsoskäl, att det för närvarande inte finns skäl att överväga en sådan nedsättning, står det i ställningstagandet.

– Trams! Det är inte den här typen av öl man krökar ned sig på, säger Hans Rothenberg.

Det finns dock fler infallsvinklar på frågan. Att Göteborg åter har blivit en ölstad att räkna med, med mikrobryggerier som växer upp likt svampar ur jorden, borde anses ligga helt i linje med jordbruksministerns ambitioner om Matlandet Sverige. Mat och dryck hör ihop. Och i takt med att intresset för ölkultur växer lär sig fler kombinera mat och öl, vilket innebär både att blanda i öl i maten och att välja rätt öl till måltiden. Så främjas ett mer moget drickande.

Den blomstrande lokala bryggerinäringen lockar turister. Göteborgs goda rykte som ölstad går att slå mynt av. Men branschen är känslig.

– Hittills har den blomstrande lokala näringen gynnat oss alla eftersom intresset ökat i takt med att bryggerierna blivit fler. Men om de stora importörerna utnyttjar trenden och börjar ta in mer specialöl från utländska bryggerier kan konkurrensläget förändras, säger Rodrigo Arvidsson.

Att fler politiker ser poängen med lägre skatt för mikrobryggerier är därför en viktig framtidsfråga. Likaså att de lokala produkterna görs mer tillgängliga för kunderna på fler Systembolagsbutiker i Göteborg.