Alexandria Ocasio-Cortez vann oväntat sitt primärval till kongressen.
Alexandria Ocasio-Cortez vann oväntat sitt primärval till kongressen.

Sigfrid: USA:s vänster har inget att hämta i Sverige

Den nya amerikanska vänsterrörelsen lyfter fram de skandinaviska länderna som exempel på framgångsrika socialistiska länder. I själva verket präglas Norden av kapitalism och fri företagsamhet, skriver Karl Sigfrid.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I primärvalen 2016 blev Hillary Clinton utmanad av en gräsrotsrörelse som växt fram kring den vänsterradikale senatorn Bernie Sanders från Vermont. Sanders fick till slut ge sig, men mycket talar för att hans presidentvalskampanj gav det demokratiska partiet en ny riktning. De demokratiska socialisterna, som de kallar sig, är på frammarsch.

Det senaste stjärnskottet är den 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez, en av alla de unga som arbetade för Bernie Sanders-kampanjen. Mot alla förväntningar vann hon partiets nominering till representanthuset i New Yorks 14:e distrikt. Nu kan hon bli kongressledamot. Precis som Bernie Sanders ser hon politiken som en kamp mellan kapitalet och de vanliga människorna. Hon vill att staten ska garantera en offentlig anställning till alla arbetslösa, efterskänka alla studielån och ge medborgarskap till personer som tagit sig in i USA illegalt.

ANNONS

Från höger uppmanas Bernie Sanders-demokrater att se sig om i världen. Hur har det gått för socialistiska ekonomier, med Venezuela som det mest aktuella exemplet? Men Bernie Sanders-vänstern vill inte prata om Venezuela. De vill prata om Norden. Titta hur bra folk lever i det socialistiska Danmark och det socialistiska Sverige, uppmanar de.

Och visst stämmer det att de nordiska länderna på många sätt har lyckats väl. Däremot stämmer det inte att svensk välfärd skulle vara ett resultat av socialism. Tvärtom är de svenska framgångarna resultatet av öppenhet och marknadsliberalism.

Den amerikanska konservativa tankesmedjan Heritage foundation placerar de nordiska länderna högt i sin rankning av länders ekonomiska frihet. Sverige har den 15:e friaste ekonomin av de nästan 200 länder som jämförs. Det är långt bättre än flertalet europeiska länder, och Sverige har enligt tankesmedjans definition till och med något större ekonomisk frihet än USA.

Vi har höga skattenivåer, men vi har fria, konkurrensutsatta marknader. Regelverken för företagare är relativt lättbegripliga, och äganderätten har ett starkt skydd jämfört med många andra länder. Vi har dessutom ett bra investeringsklimat, det vill säga goda villkor för de kapitalister som Bernie Sanders-demokraterna har utnämnt till sina fiender.

ANNONS

Varifrån kommer då myten om den svenska socialismen? En viktig del av berättelsen är förstås den världsberömda välfärdsstaten. Att den sedan finansieras med pengar från ett av världens mest konkurrensutsatta näringsliv är mindre välkänt.

Socialdemokraterna har medvetet bidragit till att måla upp bilden av den svenska välfärdsstaten som någonting unikt i världen. Även borgerliga politiker köpte förr bilden av Sverige som unikt, fast då i negativ bemärkelse. Allting fungerade så mycket bättre i resten av Europa än i det lilla socialistlandet Sverige, hette det i moderata kretsar. Med EU-medlemskapet blev det tydligt att Sverige var ungefär som andra Europeiska välfärdsstater, fast mer marknadsliberalt.

Vill den uppseglande amerikanska vänstern visa upp länder som driver klasskampspolitiken som de förespråkar, då får de rikta sina blickar åt ett annat håll än mot Norden.

ANNONS