Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Ser vi början på ett nytt maktblock i Göteborg?

Om Demokraterna och Socialdemokraterna slår ihop sina påsar kan de skapa en helt ny politisk konstellation. Men vägen dit är fylld med utmaningar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I en gemensam debattartikel GP skriver Socialdemokraternas Johan Attenius och Demokraternas Martin Wannholt om hur dumt det är med ett badhus i Gullbergsvass för tre miljarder kronor (8/6). Det är bara att instämma. Det finns betydligt rimligare placering och prisnivå för ett nytt badhus i Göteborg.

Men det mest intressanta med debattartikeln är inte att Socialdemokraterna och Demokraterna är rätt ute i sakfrågan. Det är att de gör gemensam sak och påpekar detta tillsammans. Socialdemokraterna; partiet som abonnerade på makten i Göteborg under decennier. Demokraterna; uppstickarpartiet som på två år gick från att inte existera till att bli Göteborgs näst största parti.

Det är ett omaka par. Men, givet vad som hänt i Göteborg politiskt under de senaste åren, ändå rätt logiskt. Socialdemokraterna verkar ha gjort definitivt slut med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det tidigare vänstersamarbetet kändes efter hand också mest som ett olyckligt äktenskap som sedan länge passerat bäst-före datum. Nu, med oberoendet och friheten som bara en oppositionsroll medger kan Socialdemokraterna förnya sig på allvar.

Demokraterna som ville ha samarbeta med Alliansen i utbyte mot att ett löfte om ett mer begränsat västlänksbygge i utbyte fick kalla handen av borgerligheten. Plötsligt befann sig Göteborgs två största partier, S och D, bägge ute på den öppna marknaden.

Socialdemokraternas akilleshäl i Göteborg är att de väldigt länge varit synonyma med makten och att allt som skedde i staden politiskt antingen skedde på initiativ av S eller med deras medgivande. Oavsett om det handlade om korruption eller korruptionsliknande verksamheter så kopplades det ihop med S. Nu försöker Socialdemokraterna snabbt tvätta rent sitt varumärke.

Demokraterna är en sorts Junilistan i Göteborgstappning. Partiet består till stor utsträckning av personer ur det icke-politiska yrkeslivet och med sakkunskap på en rad områden. Partiets stora vinst är att de uppfattats som närmare göteborgarna i en rad frågor där det uppstått ett glapp gentemot politiken.

Demokraternas utmaning framöver är att lyfta sig bortom den fråga som gav dem deras existensberättigande från första början: Motståndet mot Västlänken. För även om den frågan inte är död så är den politiskt inte längre på bordet. Demokraterna har visserligen varit aktiva i en rad frågor, oftast som grindvakt mot vidlyftigt slöseri eller felsatsningar, men frågan är om det räcker inför nästa valrörelse. Göteborgarna vet vad partiet är emot men inte i lika stor utsträckning vad de är för.

Oavsett så är duon S och D intressant. Utgångsläget är gynnsamt. MP, V och F! har begränsat stöd bortanför sina kärnväljare. Alliansstyret befinner sig i den trista belägenheten att de på grund av sin svaga ställning inte får igenom sin politik fullt ut. Samtidigt har de ärvt gårdagens politiska misstag. Ingen berömmer dem för det goda som händer i Göteborg - tänk den fantastiska byggboom som pågår - samtidigt som de tvingas ta det övergripande ansvaret och klandras för allt dåligt.

Är då Socialdemokraternas metamorfos uppriktig? Det är svårt att veta ännu. Det skulle kunna vara så att de är ute efter makten till vilket pris som helst, och egentligen inte har något nytt att komma med. Har Demokraterna en framtid i göteborgspolitiken? Det hänger helt på om väljarna ser deras arbete bortom Västlänken.

Men spelar S och D sina kort rätt (lättare sagt än gjort) så ser vi sannolikt början på en ny epok inom göteborgspolitiken. Eller så återgår alla till sina gamla roller i det politiska spelet. Valet för S och D borde vara enkelt.