Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: SD i Göteborg är inte som andra partier

I Göteborg verkar Sverigedemokraterna ha problem med sin interna demokrati.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sverigedemokraterna blev under torsdagen andra största riksdagsparti i en undersökning gjord av Aftonbladet/Inzio. Det är en märklig väg där ett litet ytterlighetsparti som från början var ett ganska lokalt fenomen i Skåne kunde växa och få stöd av en femtedel av väljarkåren. Strategin att inte tala om SD:s frågor har inte hindrat tillväxten. 

Men i ett avseende har isoleringen och stigmatiseringen av partiet haft effekt. Även om många människor uppenbarligen är beredda att lägga sina röster på partiet är det färre som är öppna med sina sympatier och få som vill engagera sig i partiarbetet. 

Det kostar socialt att säga att man är sverigedemokrat. Därför har partiet haft svårt att rekrytera politiker till sina vunna platser i beslutande församlingar runt om i landet. Människor med gott eget socialt kapital och förtroende i sin omgivning vill inte förknippas med SD. Bristen på engagerade medlemmar med erfarenhet av förtroendeuppdrag och föreningsliv gör den inre demokratin i partiet särskilt sårbar.

I Göteborg fick vi i går en påminnelse om detta. GP avslöjade att det lokala kommunalrådet Lars Hansson tillsatt en intern detektivgrupp som ska söka reda på vem som lämnat vidare information till tidningen (GP 19/1). I våras kunde ju GP avslöja att Lars Hansson och personer i hans familj på olika sätt använt partiets medel. Källor inne i SD Göteborg kunde också berätta om toppstyrning, favoriserande och fiffel (GP 3/3-16). 

Men Lars Hanssons reaktion på avslöjandet är alltså att skapa en grupp som ska jaga källan. Det interna språket är anmärkningsvärt. Avslöjandet refereras till som ”GP-sveket”. Lars Hansson talar om personernas ”partiskadliga förfarande mot sina partikamrater”. Det låter otäckt och kan också ifrågasättas i sak. Man kan undra på vilket sätt det var skadligt för partiet att avslöja att till exempel fordon köpta för partiets pengar användes för privata ändamål?

Avslöjandena som GP har gjort pekar mot att Sverigedemokraternas lokala organisation i Göteborg inte är en traditionellt öppen demokratisk organisation, utan snarare en sammanslutning av personer som är vänner eller till och med släkt med varandra. När framgångar i de nationella valen spiller över på det lokala så gödslas ändå sammanslutningens personer med skattebetalarnas pengar som egentligen är avsedda att stärka demokratin. Kombinationen av relativt många röster men få engagerande medlemmar med begränsad erfarenhet av praktisk demokrati är skadlig.