Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Schyman bygger ett rosa luftslott

Feministiskt initiativ vill ge allt till alla. Bokstavligt talat till alla: bland de mest anmärkningsvärda förslagen återfinns försörjningsstöd till papperslösa och bostäder till EU-migranter.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hur kommer regeringen se ut år 2018? Frågan är svår att besvara då alternativen är mer osäkra än på länge; på båda sidor om mitten finns ett parti som riskerar att hamna under riksdagsspärren. KD har traditionellt kunnat räkna med stödröster från moderata väljare, men när såväl Moderaternas som Kristdemokraternas stöd minskar i opinionen ter sig stödröster allt mindre sannolikt. Att ett betydligt antal S-väljare skulle stödrösta på MP ter sig inte heller särskilt troligt.

Vad som ytterligare kan förändra spelplanen är att det också finns ett parti med realistiska chanser att komma in i riksdagen. När Gudrun Schyman tidigare i veckan (21/3) gästade Aktuellt var budskapet, ungefär, att Feministiskt initiativ vill ge allt till alla. Bokstavligt talat till alla: bland de mest anmärkningsvärda förslagen återfinns försörjningsstöd till papperslösa – det vill säga personer som saknar laglig rätt att vistas i landet – och bostäder till EU-migranter.

Utöver det vill de även se satsningar som höjt försörjningsstöd, fri tandvård och stärkt a-kassa. Som grädde på moset föreslås sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, något som beräknas kosta hundratals miljarder kronor. Men hur detta – och de andra kostsamma förslagen – ska finansieras hade Schyman inget svar på. Inte heller hade hon någon koll på hur mycket förslagen totalt skulle kosta.

Det är svårt att ta partiet på allvar. Men år 2018 kan det ta sig in i riksdagen och på nationell nivå bli en verklig maktfaktor. Om det vill sig riktigt illa kan det till och med ingå i ett socialdemokratiskt regeringsunderlag: antingen som regeringspartner eller – kanske troligare – som en samarbetspartner á la Vänsterpartiet. Då går det inte längre att skratta åt deras syn på ekonomi.