Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Ernst Henry photography

Ulrica Schenström: Schenström: Sossarna serverar valfläsk utan jämställdhetsanalys

Att kvinnor med socialdemokraternas familjevecka blir borta ännu mer från jobbet gynnar inte jämställdheten. En feministisk regering borde veta bättre, skriver gästkolumnisten Ulrica Schenström.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Så kom då äntligen valfläsket. Socialdemokraternas egna försök och förslag till ”game changer”. 2000-talets svar på maxtaxan. En veckas (föräldra-)ledighet i att ta ut när barnet, mellan 4-16 år, är ledigt. Detta ska kunna ske i samband med lovdagar eller liknande. Detta förslag kommer beröra drygt en miljon hushåll i Sverige. Kostnaden för detta beräknas, enligt Socialdemokraterna till 5,4 miljarder i budgeten men enligt Svenskt Näringsliv cirka 32 miljarder för samhället. 

Att lyfta föräldraförsäkringen i en valrörelse – oavsett om det är för att diskutera en extra vecka eller individualisering – förtjänar en hederspoäng.I New York Times kan man läsa om det familjevänliga paradiset Skandinavien. Deras fokus låg på vår generösa föräldraförsäkring. Deras undersökning visar att trots våra generösa system så ligger kvinnor 15 – 20 procent efter i löneutvecklingen, efter första barnet.

Alla tecken pekar åt samma håll – att skaffa barn skadar kvinnors löne- och karriärutveckling. Enligt OECD tar kvinnor i Sverige ut 75 procent av föräldraförsäkringen, vilket i förlängningen påverkar deras karriär- och löneutveckling. Och deras framtida pension.

Sverige är fortfarande långt ifrån jämställt. Framför allt ser vi löneskillnader. Effekterna efter #Metoo har vi inte ens börjat ana, men en sak är säker, framtidens generationer av kvinnor kommer att kräva mer än tidigare generationer. Eller kanske skall jag använda ordet acceptera. De kommer inte acceptera att blir särbehandlade – de kommer helt enkelt bara gå vidare. I framtiden kommer inte kvinnor att acceptera att grabben i rummet bredvid som gör exakt samma sak har högre lön. Förstår inte arbetsgivaren detta kommer hon att gå någon annanstans. 

Det finansiella kapitalet kontrolleras dessutom fortfarande i huvudsak av män men i framtiden kommer humankapital att bli allt viktigare. Där ser det bättre ut, kvinnor dominerar stort på våra universitet och högskolor och många av de jobb som kommer finnas när digitaliseringen fullt slagit igenom kommer att bli kvinnoyrken helt enkelt för att det inte finns några kvalificerade män att anställa. 

Då är det otroligt märkligt att vår påstått feministiska regering tycker att skatten på arbete och då särskilt högkvalificerat arbete ska vara så pass mycket högre än kapitalskatterna.
Politiken gör nog rätt i att snabba upp besluten kring vägar till mer jämställda löner och beskattning. Löfven pratar i dagarna om en bred skattereform, men är han tillräckligt mycket feminist för att se över de enormt höga skatter vi har på arbete? 

Jämställda arbetsplatser och jämställda löner kommer helt klart vara normen i framtiden. Jämställda löner kommer vara en kvalitetsstämpel, och en konkurrensfördel för framtidens arbetsplatser som letar efter stjärnorna. Framtidens kvinnor kommer lämna jobben där de särbehandlas, för att gå vidare till arbetsplatser där jämlikhet råder. 

Att kvinnor kommer att vara borta ännu mer från jobbet kommer inte frigöra kvinnor utan kedjar fast henne ännu mer. En feministisk regering borde veta bättre.