Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Jesper Sandström: Sandström: Avreglerad hyresmarknad leder inte till hemlöshet

Man kan vara kritisk mot avreglerad hyresmarknad utan att för den sakens skulle hitta på vad en avreglering skulle leda till, skriver Jesper Sandström, gästkolumnist på ledarsidan.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

I en debattartikel i GP den 15/12 går Ann-Sofie Hermansson och Marina Johansson, båda (S), till angrepp på vad de kallar ”den borgerliga utslagningspolitiken.” De fokuserar på en av socialdemokratins mest slitna och ohederliga tankefigurer – att borgerlig politik är ondskefull, att borgarna med vett och vilje driver människor till utslagning.

Om det nu vore så enkelt kan man ju fråga sig varför ett Sverige som genomsyrats av socialdemokratisk politik i decennier har värre problem med hemlöshet än grannländerna. Och därtill varför Göteborg, där den socialdemokratiska dominansen varit än mer kompakt, har de värsta hemlöshetssiffrorna i Sverige.

Hermansson och Johansson verkar tyvärr ointresserade av att diskutera vad som skapat en bättre bostadssituation i andra länder. De sprider istället direkta osanningar om föreslagna alternativ. Exempelvis påstår de att en avreglerad hyresmarknad ”i ett slag skulle göra en stor mängd människor hemlösa.”

Hur ser verkligheten ut i den frågan? Vårt närmaste exempel är förmodligen Finland. För 30 år sedan var deras problem enorma, med omkring 18 000 hemlösa. 2017 hade den siffran mer än halverats, till 7112 personer – och Helsingfors har trots 59 000 fler invånare än Göteborg, färre hemlösa.

Intressant i sammanhanget är att Finland avreglerade hyresmarknaden 1995. (S)-debattörernas skräckexempel lyser alltjämt med sin frånvaro och Finland var 2017 det enda EU-landet där hemlösheten minskade.

Finlands avreglering av hyresmarknaden har lett till bättre fungerande byggande samt att fler privatpersoner hyr ut sina bostäder. Precis detsamma som nära nog alla oberoende bedömare menar skulle hända i Sverige om vi valde att gå samma väg.

Vi har också andra problem. Som debattörerna påpekar har situationen förvärrats av den omfattande invandringen där många av de som kommit står långt från både arbets- och bostadsmarknad. Det vill de försöka skylla på att borgerliga kommuner säljer ut allmännyttan och inte bygger tillräckligt många hyresrätter.

Forskningen pekar snarare på att våra höga ingångslöner och hårt reglerade arbetsmarknad stänger invandrare ute, vilket också syns i att Sverige har ett av Europas största sysselsättningsgap mellan utrikes och inrikes födda.

Även i den frågan brukar socialdemokratiska debattörer gå till hätska angrepp på de som föreslår annat än traditionell (S)-politik. Det är olyckligt, eftersom det är ett faktum att den politiken, oavsett vad man väljer att kalla den, har lett till utslagning.

Naturligtvis tror jag inte att det var målet, men det är ett problem i svensk samhällsdebatt är att politik ofta kommer undan med att bedömas utifrån intentioner snarare än resultat. När den förda politiken uppenbart misslyckats, då måste man kunna diskutera andra lösningar.

Håller man inte med kan man komma med sakliga invändningar. Att göra som Hermansson och Johansson och försöka utmåla avvikande åsikter som direkt ondskefulla, det hjälper ingen – framförallt inte Göteborgs och övriga landets mest utsatta.