Sandklef: Höga tullar är fel väg

Det bästa sättet att minska ett handelsunderskott mot ett annat land är att ha produkter som landet efterfrågar, inte att höja tullar och tvinga sig till en handelsbalans i jämvikt, som Trump nu gör. Det skriver ledarsidans kolumnist och kinaanalytikern Kristina Sandklef.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Så bröt till slut handelskriget mellan USA och Kina ut förra fredagen när USA införde tullar på 34 miljarder USD mot kinesiska importvaror. Kina svarade genast med lika stora tullar på amerikanska varor. Under onsdagen aviserade Trump att ytterligare 200 miljarder USD i mer omfattande tullar kan börja tillämpas mot Kina om två månader, om inte landet rättar till de missförhållanden som orsakat handelskriget.

De missförhållanden som Trump främst inriktat sig på är stöld av immaterielrätt, påtvingad tekniköverföring och favorisering av inhemska företag på den kinesiska marknaden.

Huruvida ett handelskrig mellan världens två största ekonomier, som står för runt 40 procent av världens BNP, kan råda bot på detta återstår att se. I värsta fall kan det leda till att den globala högkonjunkturen tar slut snabbare än vi räknat med.

ANNONS

Att den kinesiska marknaden inte är en lätt marknad kan nog många länder skriva under på. I den europeiska handelskammaren i Kinas nyutkomna rapport i om deras medlemsföretags förtroende för affärer där framgår exempelvis att hälften av företagen upplevt att de behandlats sämre på den kinesiska marknaden för att de är utländska.

Samtidigt som konkurrensen är hård på den kinesiska marknaden och hela 61 procent av de tillfrågade företagen anser att kinesiska företag är minst lika eller mer innovativa som de själva är, så går det bra för många europeiska företag i Kina, särskilt inom medicinteknik, läkemedel och fordonsindustri.

För Sveriges del har vi, enligt en ny rapport från Kommerskollegium, under det första kvartalet i år fått ett handelsöverskott mot Kina. Det beror framför allt på fordonsindustrins export till Kina, något Västra Götaland kan stoltsera med att ha bidragit starkt till. Det bästa sättet att minska ett handelsunderskott mot ett annat land är att ha produkter som landet efterfrågar, inte att höja tullar och tvinga sig till en handelsbalans i jämvikt, som Trump nu gör.

Det är troligt att Kina nu passar på att visa upp att man vill ha fortsatt globalisering och frihandel, vilket Xi Jinping tryckte på i sitt tal i Davos för 18 månader sedan, strax före Trumps tillträde som amerikansk president. Trots att man kan ifrågasätta hur öppen den kinesiska marknaden är i verkligheten, inte minst som den är präglad av regional protektionism som även Xi har svårt att hantera, så kvarstår faktum att Kina aldrig hade varit där landet befinner sig idag om man inte öppnat upp sig för internationell handel för 40 år sedan.

ANNONS

Tongångarna lär vara fortsatt hårda mellan Kina och USA. Men det är också troligt att Kina kommer att vända sig till EU för att söka stöd för fortsatt utveckling av handeln. Här gäller det att syna de kinesiska korten noga eftersom det trots allt finns en del problem med marknadstillträde för utländska företag och produkter i Kina. Sannolikt kommer det dock att finnas möjlighet för EU att påverka Kina i den riktning som Xi stakade ut i Davos, vilket förhoppningsvis leder till en öppnare kinesisk marknad.

ANNONS