Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peter Hjörne: Saknad i strid – Donald Trump!

Smittspridningen tar ny fart. Det finns olika åsikter om den svenska coronastrategin. De flesta kan nog ändå vara ense om att Stefan Löfven framstår som ett under av ansvarstagande i jämförelse med Donald Trump.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Klockan 12.00 den 20 januari 2021 blir Joe Biden ny överbefälhavare och president i USA. Det vet alla som inte är upptagna av konspirationsteorier. Vad man däremot inte vet, och aldrig kommer att få veta, är om president Trump skulle ha vunnit valet om inte coronapandemin hade drabbat världen och USA. "Om inte om hade varit" så är det inte osannolikt att den lynnige lögnaren skulle ha fått "four more years". Men "om" i form av coronapandemin kom och Donald Trump visade sig inte vara vuxen utmaningen. Han förnekade faran (inte värre än vanliga influensan), hävdade att ett vaccin var runt hörnet, sa att USA klarade sig bättre än resten av världen, påstod att allt var under kontroll, visade sig okänslig för människors lidande och skyllde allt elände på Kina.

När presidenten själv och en rad av hans nära rådgivare insjuknade i covid-19 blev det än mer uppenbart att Donald Trump inte tog pandemin på allvar. En opinionsundersökning i oktober visade att 63 procent av amerikanerna ansåg att presidenten hanterat sin egen sjukdom ansvarslöst. 60 procent menade att Donald Trump misskött hanteringen av pandemin. Endast 12 procent litade på informationen från Vita huset om Trumps hälsotillstånd. Pandemin kom att bli en sammanfattning av Trumps ledarskap - lögner, beskyllningar, påhitt, faktaresistens, empatilöshet, översitteri, nyckfullhet, självförhärligande och arrogans.

Joe Biden talade under hela presidentvalskampanjen om Donald Trumps oförmåga att hantera pandemikrisen och lovade att utse ett övergångsråd så snart han blivit vald. I måndags infriade han löftet. Tolv experter skall vägleda Bidenadministrationen i kampen mot coronaviruset.

– I dag har jag kallat ett covid-19-råd, bestående av folkhälsoexperter, för att hjälpa övergångsadministrationen att översätta Biden-Harris plan för covid-19 till handling, sa Joe Biden.

Donald Trump däremot ägnar sin tid åt att twittra, avskeda försvarsministrar, förneka valförlusten, kräva omräkningar av röster och driva processer som ifrågasätter röstningsförfarandet. CNN hade i veckan som rubrik: "Donald Trump missing in action" - saknad i strid, striden mot den lömska pandemin. Nära 11 miljoner amerikaner har smittats, över 240 000 har dött och dagligen smittas över 140 000 människor. Men överbefälhavaren har checkat ut.

I Biden-Harris program vill man kraftigt öka produktionen av skyddsutrustning, satsa stort på testning och smittspårning, utfärda tydliga, nationella riktlinjer, stödja skolor, företag och familjer ekonomiskt, skydda äldre och dem i riskgrupper och säkerställa att vaccin och läkemedel fördelas rättvist.

Joe Biden anser dock att ansiktsmask är det allra viktigaste:

– Under den närmast överskådliga framtiden kommer ansiktsmasken att vara det mest verksamma vapnet mot viruset, sa han.

(Det tycker emellertid inte vår egen Folkhälsomyndighet, som därmed skiljer sig från resten av världen.)

Smittspridningen har tagit enorm fart över världen. Det talas om en mörk vinter, nattsvarta utsikter och en pandemi över vilken världen förlorat kontrollen. Med eller utan ansiktsmasker! Också i Sverige rusar smittotalen, fler och fler blir intagna på sjukhus och dödsfallen ökar. Våra nordiska grannländer klarar sig, liksom i våras, bättre än vi. Men Sverige är på intet sätt i "värst i klassen". Sverige kom på 25:e plats när det gäller antal smittade, på 18:e plats av 34 gällande andel testade och på 19:e plats för andelen positiva tester.

Med det kan man emellertid inte slå sig till ro. Det gör heller inte smittskyddsläkare, myndigheter, politiker eller regioner. Ändå blir det inte riktigt rätt.

När de särskilda rekommendationerna för människor i åldern 70+ togs bort, besöksförbuden på äldreboenden hävdes och gränsen för sammankomster höjdes från 50 till 300 dröjde det inte länge innan smittspridningen ökade. Region efter region fick då skärpta restriktioner. Budskapet blev dubbelt och svårtolkat.

I veckan kallade statsministern och socialministern på nytt till pressträff, talade allvar med svenska folket och förbjöd alkoholservering efter klockan 22.00. Man vill också införa en ny pandemilag, som ger regeringen möjlighet att reglera inte bara allmänna sammankomster som konserter och idrott utan också butiker och kollektivtrafik. Lagen kan träda i kraft tidigast till sommaren. Det är gåtfullt att regeringen kommer med förslaget först nu. Behovet torde ha varit uppenbart redan i våras. Med ett förslag då hade lagen kunnat vara på plats denna höst.

Alldeles för låg testkapacitet var ett stort problem i våras. Visserligen har kapaciteten ökat ordentligt men uppenbarligen inte tillräckligt. Nu larmar många regioner om att de slagit i taket. Socialminister Lena Hallengren skyller vårens debacle på regionerna. Regionerna skyller på Folkhälsomyndigheten, som i sin tur skyller regionerna.

Man kan diskutera och kommer att fortsätta att diskutera riktigheten i de svenska coronastrategin. Men pandemin har utan tvekan blottlagt brister i ansvarsfördelning, styrning och planering. Det gäller inte minst beredskap, materialförsörjning och testning. En regering kan aldrig frisvära sig från ansvar för nationella angelägenheter. Fungerar det inte så är det regeringens skyldighet att se till att det gör det - och att göra det tydligt och i tid!

Ett kan de flesta emellertid vara ense om: I jämförelse med Donald Trump så har Stefan Löfven varit ett under av anständighet, tydlighet och ansvarstagande!