Mats Persson,ekonomisk-politisk talesperson, och Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter. Arkivbild
Mats Persson,ekonomisk-politisk talesperson, och Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Bawar Ismail: Sabunis förortslyft är viktigare än kändisarna

Bortom Liberalernas kändisnamn finns en ambitiös plan för att lyfta socialt utsatta bostadsområden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Trots att Liberalerna riskerar att trilla ur riksdagen har partiet lyckats locka en rad kända namn inför riksdagsvalet hösten 2022. Journalisten Lotta Gröning hoppas få representera partiet i Norrbotten. I Stockholm har artisten och företagaren Dominika Peczynski ambitionen att sitta i riksdagen efter nästa val. Kändispoliser, framträdande åklagare, legendariska krigskorrespondenter. Partiets riksdagslistor runt om i landet är fyllda med spännande namn.

Förhoppningsvis kan dessa medialt uppmärksammade kandidater bidra till att informera fler väljare om den politikutveckling partiet ägnat sig åt under de senaste åren. Det gäller inte minst Liberalernas så kallade förortslyft, med den mycket ambitiösa visionen om att Sverige inte ska ha kvar några utsatta bostadsområden år 2030.

ANNONS

LÄS MER: Liberalerna hittar hem

Partiet har presenterat en rad åtgärder och förslag. Mycket påminner om folkpartismen från tidigt 2000-tal. Det rör sig bland annat om obligatorisk samhällsundervisning för nyanlända, språkkrav, försörjningskrav för permanent uppehållstillstånd och ett uppvärderande av det svenska medborgarskapet.

Men bakom parollen Förortslyftet döljer sig även förslag som påminner om det danska gettopaketet. I det omtalade reformprogrammet som presenterades av den tidigare Venstre-regeringen i Danmark återfanns bland annat en plan på att riva, renovera och återuppbygga bostadsområden motsvarande de svenska miljonprogramområdena. När dessa planer realiserades framkom det att omkring 3200 allmänägda fastigheter i utsatta områden skulle rivas, att ännu fler kan säljas till privata aktörer eller ombildas till senior- eller ungdomslägenheter.

Även om Liberalerna inte tycks våga gå lika hårt ut som sitt systerparti Venstre i Danmark, kanske för att problematiken i Sverige är så mycket större än i vårt grannland i söder, innehåller dock Förortslyftet ett förslag om att efter år 2030 ”lyfta de områden där utsatthetsproblem kvarstår på grund av bebyggelsestrukturen”. Partiet erkänner till och med att det i vissa fall kan krävas rivningar för att ”bygga om och bygga nytt”.

Nu är det förvisso inte särskilt troligt att landets många utsatta områden kan försvinna lagom till 2030, men den politik som tagits fram under partiledaren Nyamko Sabunis ledning har en självklar plats i en ny, borgerlig regering.

ANNONS

Efter snart åtta år med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid rodret behövs en ny färdriktning för att komma till rätta med de kriminella gäng som terroriserar våra förorter och för att bryta det utanförskap i utsatta områden som inte bara stänger ute nyanlända från det svenska samhället, utan också andra- och tredje generationens invandrare. Här kan Nyamko Sabuni och hennes nya kändiskandidater spela en viktig roll, förutsatt att de faktiskt överlever nästa riksdagsval.

LÄS MER: Våga pröva er fram, Liberalerna

LÄS MER: Det är nu Liberalerna beslutar om de finns kvar efter 2022

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS