Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vetenskapsskolan i Kortedala utanför Göteborg har stängts. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Vetenskapsskolan i Kortedala utanför Göteborg har stängts. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Karin Pihl: S-förslag stoppar inga islamist-rektorer

Socialdemokraterna vill förbjuda alla skolor med religiös profil. Syftet är att stoppa radikal islamism. Men det är ett slag i luften.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I kölvattnet av den senaste tidens islamistiska terrordåd i Frankrike och Österrike vill den svenska regeringen förbjuda alla religiösa friskolor. På DN:s debattsida (8/11) argumenterar S-ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson för att skolor med religiös profil är ett hinder för att stävja extremism. Det finns enligt statsråden exempel på återvändande IS-terrorister som fått anställning på svenska friskolor. Individer som Säkerhetspolisen bedömer utgör en fara för Sveriges säkerhet har till och med fått driva skolor. Socialdemokraterna vill därför förbjuda religiösa friskolor.

Extremister som driver utbildningsverksamhet har varit ett särskilt huvudbry för kommunpolitikerna i Göteborg. Efter många turer stängde Skolinspektionen till slut Vetenskapsskolan i Kortedala. GP har i en rad artiklar avslöjat den ena absurditeten efter den andra: den tidigare huvudmannen hade ett utvisningsbeslut över sig eftersom han ansågs vara ett hot mot rikets säkerhet – och ska ha fjärrstyrt skolan från Migrationsverkets förvar (GP 9/12 2019). Anonyma röster inifrån skolan vittnade om omfattande antisemitism. Expressen och stiftelsen Doku avslöjade också att pengar från skolan skickats till konton i Saudiarabien (Expressen 6/11 2019).

Ministrarna har ringat in ett problem. När friskolereformen genomfördes för 30 år sedan var tanken aldrig att radikala islamister skulle få skattepengar för att indoktrinera barn. Men att förbjuda alla religiösa friskolor kommer inte att lösa problemet.

Vetenskapsskolan var officiellt sett inte ens en religiös friskola. Skolan var inte registrerad som konfessionell, utan som en ”vanlig” friskola driven i aktiebolagsform. Inte heller den nyligen stängda skolan Nya kastet i Gävle hade en islamsk profil. Till DN säger ledningen för skolan att de har ”vetenskap” som inriktning. Ändå har Säpo varnat för att radikala islamister från Gävlemoskén haft möte på skolan, och att barnen riskerar att utsättas för rekrytering till våldsbejakande politiska rörelser (P4 Gävleborg 23/12 2019).

Religiösa friskolor är inte en egen skolform. Det är en inriktning som friskolor kan ha och som ska anmälas till Skolinspektionen. Det ger skolan rätt att erbjuda eleverna religiöst präglade aktiviteter under skoltid, som exempelvis morgonbön, under förutsättning att den är frivillig. Dessa skolor är, precis som alla andra, skyldiga att följa läroplanerna.

Extremisterna är inte dumma. De vet att om de registrerar skolan med islamisk inriktning, då kommer de att få ögonen på sig. Bättre att fronta med en "vetenskapsprofil" för att öka chanserna att gå under radarn.

Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor kommer inte att stoppa några radikala islamister från att starta skolor. Inte heller kommer det att få bukt med företeelser som inte handlar om våldsbejakande extremism, men som ändå är ett problem, exempelvis på pappret icke-religiösa skolor som inte följer reglerna. Laboraskolan i Halland drivs av den kristna sekten Plymouthbröderna och har gång efter annan kritiserats för att inte respektera likabehandlingsplanerna och isolera eleverna från omvärlden. Men skolan är registrerad som en helt vanlig friskola.

Ett förbud mot religiösa friskolor kommer att drabba välfungerande skolor med religiös inriktning som följer jämställdhets- och läroplaner och där den religiösa profilen handlar om att eleverna erbjuds läsa hebreiska, sjunga psalmer eller fira religiösa högtider i matsalen. Det är de som får sota för Sveriges oförmåga att hantera extremism.

Att Sverige inte förmått utvisa de radikala imamerna i tid, så att de haft möjlighet att sprida sina läror, är ett problem som har med bristande säkerhet och otillräcklig integration att göra. Ett förbud mot religiösa friskolor blir ett slag i luften.