Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marinövning i innerhamnen i Göteborg.  Bild: Per Wahlberg
Marinövning i innerhamnen i Göteborg. Bild: Per Wahlberg

Adam Cwejman: Så snabbt börjar Sverige svälta

Stänger Göteborgs hamn så tar mat och drivmedel i Sverige slut efter en vecka. Därför behövs såväl större permanent marin närvaro som ordentliga matlager.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det har varit svårt att undgå att marinen haft något för sig i Göteborgs hamn. Patrullerande stridsbåtar och Visbykorvetter vid Stigbergskajen samt minröjare, äldre patrullbåtar och marinens ubåtsräddningsfartyg, Belos, ute i skärgården.

Det är nästan att man kan tro att Marinen återupprättat sin forna närvaro i Sveriges viktigaste hamn. Men merparten av skeppen var enbart besökande. Flottan är vanligtvis baserad i Östersjön.

Vad marinen och amfibieförbanden gjorde i hamnen var att träna försvaret av Sveriges livlina till omvärlden. Utan importen av drivmedel kan inte maten levereras till centrallagren ute i landet. Upphör Göteborgs hamn fungera svälter därför hela Sverige efter en vecka.

Livsmedelsförsörjningen i vårt land fungerar enligt principen "Just-in-time". Det är högeffektivt men också superkänsligt. Centrallagren som livsmedelsföretagen rymmer det som krävs för att hålla igång ruljansen, varken mer eller mindre.

Matvarujättarna har inga långtidslager och försvarsmaktens krislager avvecklades på 1990-talet. Vi är således, jämte att hamnen funkar, beroende av att de centrallager som finns idag konstant fylls på, även om det skulle bli oroligt i Sveriges grannskap. Livsmedelsförsörjningen ser tyvärr ut att bli ännu känsligare snart.

Axfood, en av Sveriges största matvarugrossister, gjorde nyligen en stor omorganisering. Av sex lager i Svealand och Norrland centraliserar de nu allt till ett lager i Håbo kommun. Det är säkert rimligt ur företagets perspektiv. Då kan de lättare sköta logistiken. Men centraliseringen tydliggör hur känslig Sveriges matdistribution är. Vad skulle hända om lagret slås ut eller blockeras? Fler lager är mindre känsliga än ett stort.

Livsmedelsföretagen är delar av det civila försvaret. Men företagen är faktiskt primärt vinstdrivande aktörer i fredstid. De kan inte förväntas anpassa lagerplacering och mängden gulaschkonserver utefter vad som är bäst ur totalförsvarsperspektiv om inte staten kompenserar för det. Som läget är nu går inte att hålla grossisterna ansvariga för vad som händer med Sveriges livsmedelstillförsel i händelse av allvarliga kriser eller krig.

I dagsläget är marinen underdimensionerad, livsmedelslagren obefintliga och matvarugrossisternas centrallager helt beroende av löpande import. Det är inte svårt att lista ut hur enkelt det skulle vara att fälla det här systemet. Låt inte detta bli ännu ett politiskt område där politiker, om några år, tvingas utbrista att: ”vi har varit naiva!”.