Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zeng Yixin, viceordförande för Kinas nationella hälsokommission, under en presskonferens i juli. Kina kan inte acceptera WHO:s önskan om att gå vidare med utredningen om coronavirusets ursprung. Bild: Mark Schiefelbein
Zeng Yixin, viceordförande för Kinas nationella hälsokommission, under en presskonferens i juli. Kina kan inte acceptera WHO:s önskan om att gå vidare med utredningen om coronavirusets ursprung. Bild: Mark Schiefelbein

Bawar Ismail: Så ljuger Kina om coronaviruset

Den kinesiska staten sprider lögner om coronavirusets ursprung för att rädda sitt rykte. Men gå inte på Kinas falska nyheter.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under tisdagen tog USA:s president Joe Biden emot underrättelserapporten han begärt i frågan om coronavirusets ursprung. Men enligt amerikanska medier har inte rapporten lyckats ge något definitivt besked om huruvida viruset spridits från djur eller ett laboratorium, vilket var två av de dominerande arbetsteorierna bland USA:s underrättelse- och säkerhetstjänster. En bidragande orsak till de oklara svaren är Kinas totala avsaknad av transparens – regimen i Bejing har inte delat med sig tillräckligt av data och information.

Det följer en tydlig trend. Redan i juli vägrade Kina samarbeta med Världshälsoorganisationen (WHO) som ville inleda en andra fas i utredningen om virusets ursprung. WHO vill granska laboratorium och forskningsanläggningar i det område där coronaviruset först identifierades 2019. Men detta kan Beijing alltså inte acceptera. Man undrar ju varför?

Den kinesiska staten är inte bara ovillig att samarbeta med världssamfundet. Den ljuger också aktivt för att rädda kommunistregimens anseende.

LÄS MER: Vi måste skapa en allians mot Kina

Sedan mars 2020 har en konspirationsteori spridits i kinesiska sociala medier om att viruset egentligen har sitt ursprung i en amerikansk militärbas, Fort Detrick, utanför Washington D.C. Dessa galna anklagelser har fått förnyad kraft i takt med att västvärlden ökat pressen på Beijing att agera transparent i utredningen om virusets ursprung. Lögnerna sprids även av högt uppsatta företrädare för den kinesiska staten. Och den kinesiska statens globala propagandaorgan Global Times har uppmanat läsare att skriva under ett upprop för att mana världssamfundet att utreda Fort Detrick. Kinesisk statstelevision har dessutom sänt en ”dokumentär” som propagerar för konspirationsteorin.

Och apropå lögner i kinesiskt statskontrollerade medier. Tidigare i augusti var Schweiz ambassad i Bejing tvungen att gå ut med en dementi. Kinesiska medier, däribland ovannämnda Global Times, hade citerat en schweizisk biolog, en viss Wilson Edwards, som riktade kritik mot politiseringen av WHO och utredningen om virusets ursprung. Men någon biolog vid namn Wilson Edwards existerar inte i Schweiz. Kinesiska medier hade alltså hittat på en expert i syfte att skada WHO:s trovärdighet.

Kina, i likhet med ryska trollkonton kopplade till Kreml, mobiliserar även en armé av tangentsbordkrigare för att försvara regimen mot kritik på nätet. Brittiska Centre for Information Resilience, vars syfte är att bland annat granska påverkanskampanjer, har tidigare avslöjat hur ett nätverk av kinesiska konton på plattformar som Youtube, Twitter och Facebook spridit pro-kinesiska budskap för att misskreditera västerländska länder och institutioner.

Nätverket av trollkonton bestod bland annat av profiler med falska, AI-genererade profilbilder och coronapandemin var ett av de ämnen som trollarmén fokuserade på. En BBC-granskning från förra året har även visat att tusentals kinesiska trollkonton riktat sig in på kritiska röster mot Kinas hantering av pandemin.

När omvärlden önskar ett definitivt svar på frågan om hur viruset först kom att spridas så svarar Kina med lögner, konspirationsteorier och desinformation. Världssamfundet får inte acceptera Beijings försök att avleda uppmärksamheten från den viktiga frågan om virusets ursprung. Vill Kina inte samarbeta och agera transparent måste det få konsekvenser.

LÄS MER: Nu äger Kina oss, tro inget annat

LÄS MER: Kina går snart inte att stoppa