Det är ofta brist på blod. Men nu är det värre än på länge. I tisdags gick Västra Götalandsregionen ut med ett pressmeddelande om att Sahlgrenska universitetssjukhusets blodlager är på en akut låg nivå. Det behöver fyllas på inför stundande jul- och nyårshelger.
Det är ofta blodbrist vid stora högtider eftersom färre tar sig tid att uppsöka någon av blodcentralerna då. Det behövs en kontinuerlig ström av givare. Blod är en färskvara och kan inte förvaras under lång tid utan att bli förstört.
Coronapandemin har inneburit att blodgivare ställt in besök. Delvis på grund av att man ska hålla sig hemma vid minsta förkylningssymptom. Men också av de skärpta råden om att inte besöka allmänna platser och köpcentra. Många kanske oroar sig för köbildning vid regionens Ge blod-centraler i Nordstan och Frölunda torg.
Regionen har dock vidtagit åtgärder. För att undvika trängsel krävs tidsbokning för att ge blod på de två fasta blodgivningsenheterna. På den mobila blodcentralen som kör runt i Göteborg gäller drop in fortfarande, men givarna får vänta utanför för att undvika trängsel. Man måste ha varit frisk från virusinfektion i minst två veckor. På så vis går det att ge blod med låg risk för coronasmitta.
Att människor skjuter upp sådant de brukar göra under pandemin är förståeligt, och i de flesta fall önskvärt. Men all övrig vård kan inte stanna av. Blod behövs nu, särskilt från blodgrupperna A och 0. I Göteborg behövs blod från 3 000 personer före jul. Om blodbristen inte avvärjs kan regionen behöva ta till krisåtgärder som att transportera in blod från andra delar av landet.
Många har under pandemin känt en oerhörd tacksamhet gentemot vården. Privatpersoner har köpt pizza till vårdpersonal. Företag har ställt upp och tillverkat skyddsutrustning till sjukhusen. Här finns ytterligare ett gyllene tillfälle för den som vill bidra. Den som är frisk och uppfyller kriterierna för att ge blod kan vara med och hjälpa cancersjuka, människor som varit med om olyckor och gravida kvinnor som förlorat blod under förlossningen. Och det tar bara en halvtimme.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.