Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla friska som uppfyller kraven kan vara med och bidra.  Bild: JESSICA GOW / TT
Alla friska som uppfyller kraven kan vara med och bidra. Bild: JESSICA GOW / TT

Karin Pihl: Så kan du vara med och rädda liv

Att ge blod är ett utmärkt sätt att bidra till vården. Nu behövs det mer än kanske någonsin.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är ofta brist på blod. Men nu är det värre än på länge. I tisdags gick Västra Götalandsregionen ut med ett pressmeddelande om att Sahlgrenska universitetssjukhusets blodlager är på en akut låg nivå. Det behöver fyllas på inför stundande jul- och nyårshelger.

Det är ofta blodbrist vid stora högtider eftersom färre tar sig tid att uppsöka någon av blodcentralerna då. Det behövs en kontinuerlig ström av givare. Blod är en färskvara och kan inte förvaras under lång tid utan att bli förstört.

Coronapandemin har inneburit att blodgivare ställt in besök. Delvis på grund av att man ska hålla sig hemma vid minsta förkylningssymptom. Men också av de skärpta råden om att inte besöka allmänna platser och köpcentra. Många kanske oroar sig för köbildning vid regionens Ge blod-centraler i Nordstan och Frölunda torg.

Regionen har dock vidtagit åtgärder. För att undvika trängsel krävs tidsbokning för att ge blod på de två fasta blodgivningsenheterna. På den mobila blodcentralen som kör runt i Göteborg gäller drop in fortfarande, men givarna får vänta utanför för att undvika trängsel. Man måste ha varit frisk från virusinfektion i minst två veckor. På så vis går det att ge blod med låg risk för coronasmitta.

Att människor skjuter upp sådant de brukar göra under pandemin är förståeligt, och i de flesta fall önskvärt. Men all övrig vård kan inte stanna av. Blod behövs nu, särskilt från blodgrupperna A och 0. I Göteborg behövs blod från 3 000 personer före jul. Om blodbristen inte avvärjs kan regionen behöva ta till krisåtgärder som att transportera in blod från andra delar av landet.

Många har under pandemin känt en oerhörd tacksamhet gentemot vården. Privatpersoner har köpt pizza till vårdpersonal. Företag har ställt upp och tillverkat skyddsutrustning till sjukhusen. Här finns ytterligare ett gyllene tillfälle för den som vill bidra. Den som är frisk och uppfyller kriterierna för att ge blod kan vara med och hjälpa cancersjuka, människor som varit med om olyckor och gravida kvinnor som förlorat blod under förlossningen. Och det tar bara en halvtimme.