Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Så håller vi Göteborg vid liv under pandemin

Många restauranger, caféer och butiker riskerar att gå under den kommande tiden. Om du kan så är det nu du ska öppna din plånbok. Hur staden ser ut i i framtiden hänger på vad som händer den kommande tiden.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det ser mörkt ut nu. Staden står stilla. Affärer stänger och restauranger kortar öppettiderna. Personal varslas. De minskade intäkterna saknar motstycke.

Caféer och småbutiker är beroende av löpande inkomster. Personalen på ett av mina favoritställen i stan berättar att omsättningen har halverats. Folk dyker helt enkelt inte upp. Många jobbar hemifrån och går därför inte ut och äter lunch.

Jag frågar vad man kan göra. "Köp hämtmat! Köp lunchkuponger!". Det finns sätt att faktiskt behålla staden som vi älskar. Men det kräver lite kreativitet från oss. Du kan faktiskt göra mycket mer, just nu, än att se till att smittspridningen hålls till ett minimum. Du kan faktiskt hålla igång vår gemensamma ekonomi.

Är spelningen, konserten, föreställningen eller matchen du skulle gå på inställd - be inte om att få tillbaka pengarna. Se det som en kulturell försäkring. Du betalar något nu för att vara säker på att verksamheten finns kvar om ett kvartal, halvår eller år. En biljett nu kanske kostar en slant. Men vad kostar den uteblivna glädjen i framtiden om institutionen just du håller kär går under?

Småbutikerna i ditt område kämpar givetvis också. Kolla om de har en näthandel eller kan lösa försäljningen på annat vis. Handla ett presentkort. Planerade du att köpa en födelsedagspresent till en vän i november? Gör köpet redan nu. Julklappshandeln likaså - så har du den överstökad.

Fråga restaurangen du är stammis på om de kan lösa hemleverans eller avhämtning. Kolla om de har lunchkuponger du kan köpa i förväg. Det kommer ett liv efter detta. Då är du glad att ditt favoritställe finns kvar.

Ekonomisk kollaps kan ske i det lilla och i det stora. Om restaurangen du gillar att gå på går i konkurs kommer det först och främst drabba personalen, utöver att själva restaurangen och all glädje den skapat försvinner.

Sedan drabbas fastighetsägaren som har en tom lokal och inte får in sin hyra. Vill fastighetsägarna överleva måste de göra något drastiskt gällande hyresinbetalningar, annars kan vi glömma krogstråk och saluhallar. Sist men inte minst försvinner skatteintäkterna från momsen, inkomstskatten och hyrorna. Vad det innebär är inte svårt att lista ut.

Allt hänger ihop. Och allt beror på att den ekonomiska kedjan bryts. Vilket nu sker som en konsekvens av att hela vår samtid står still i väntan på att smittspridningen ska avta.

De flesta storbolagen har möjlighet att uthärda krisen. Men för småföretagen - de som vi kanske oftast kommer i kontakt med i vardagen - är marginalerna små. Pengar har sedan krisen 2008 varit billiga. Räntor avdragsgilla. Det har helt enkelt inte varit gynnsamt att sitta på stora mängder egen kassa. Det problemet slår nu till med full kraft. Lösningen på det kräver en långsiktig politiskt omvärdering. Tiden för det måste komma.

Men här och nu, för var och en, finns ett mer akut problem och det är hur Göteborg ser ut om en månad eller ett halvår. Vad vi som medborgare gör spelar roll. Glöm inte att du även med små medel kan påverka hur det blir.

Prata med alla de företagare som du tar för givet alltid finns där när just du behöver deras tjänster. Stödköp om du kan. Även om det handlar om småpengar så är det faktiskt alla de kronorna som får ekonomin - och därmed vårt samhälle - att gå runt.