Abdirisak Waberi, före detta rektor Römosseskolan. Arkivbild.
Abdirisak Waberi, före detta rektor Römosseskolan. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Karin Pihl: Så hamnade dina skattepengar hos islamister

Att Römosseskolan får ha öppet vittnar om ett fundamentalt fel i det svenska friskolesystemet. Välfärdsbrottslingar kan ständigt ligga steget före.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Skandalen med Römosseskolan fortsätter. Det var i slutet av oktober förra året som Skolinspektionen beslutade att stänga den skandalomsusade friskolan med muslimsk profil. Myndigheten menade att de personer som då satt i skolans styrelse var olämpliga att bedriva utbildningsverksamhet.

Varför är numera allmänt känt. Pengar som skulle gå till barnens undervisning har slussats till ett islamistparti i Somalia, och till att finansiera privata lyxresor för den tidigare rektorn Abdirizak Waberi (GT 10/11 2021). Pengar ska också, enligt GT:s granskning, ha gått till inköp på sexklubbar i Thailand. Han och ytterligare en person utreds nu för förskingring.

ANNONS

Göteborgs Stad har tidigare försökt sätta stopp för vansinnet, bland annat genom att frysa utbetalningarna. Men politikerna, dock inte grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L), ansåg efter några turer att det inte var hållbart.

LÄS MER: Römosseskolan får tillbaka skolpengen

Och nu har Skolinspektionens beslut upphävts av förvaltningsrätten (DN 26/1). Beslutet kom i onsdags och innebär att skolan kan drivas vidare. Föreningen Framstegsskolan, som äger Römosseskolan, har nämligen bytt ut stora delar av sin styrelse. Domstolen gick på skolans linje. Trots att Skolinspektionen menar att Föreningen Framstegsskolan är en så misskött organisation att de inte är lämpliga att tillsätta nya ledamöter.

Domstolen låter alltså skolan bedriva verksamhet under tiden Skolinspektionen gör en ny granskning. Föreningen som äger Römosseskolan har dessutom kunnat öppna en ny skola i Stockholm (Aftonbladet 2/11 2021).

Som om det inte vore nog vet kommunen inte vart de ska föra över skolpengen, som de är tvingade att betala ut. Skolan har fått sitt bankkonto fryst.

Vad som troligen kommer att hända när utbildningsnämnden ska betala ut pengarna i februari är en ny vända med att hålla inne medlen eller deponera dem hos Länsstyrelsen. Om Skolinspektionen har rätt i att styrelsen är olämplig att utse nya ledamöter – bland annat för att pengar slussats ut till Somalia – finns det en risk att kommunen tvingas medverka till ekonomisk brottslighet om de ”lyckas” betala ut pengarna.

ANNONS

LÄS MER: Rätt av Axel Darvik att sätta ned foten om Römosseskolan

LÄS MER: Kommuner måste få stoppa extremistskolor

Cirkusen kring Römosseskolan avslöjar ett systemfel i det svenska friskolesystemet. Som reglerna ser ut i dagsläget underlättar de för välfärdsbrottslighet. Den som vill driva skola har ett ständigt försprång. Kommunen, som betalar ut skolpengen, har begränsade möjligheter att stänga en problemskola för att säkra barnens rätt till en god utbildning och att skattepengar hamnar rätt. Den har allt ansvar – men ingen makt.

Ytterligare ett systemfel är att ledamöterna i en skolstyrelse prövas individuellt. Det är därför Föreningen Framstegsskolan kan byta ut personer i styrelsen och sedan få grönt ljus av domstolen. Men det finns ingen garanti att den nya styrelsen inte är ren bulvanverksamhet som sitter i knät på den gamla. Myndigheterna och domstolarna måste kunna bedöma en organisations lämplighet i sin helhet, och säga: den här föreningen är i sig olämplig att bedriva utbildning.

Frågan måste upp på nationell nivå. Det är politikerna i riksdagen som ytterst är ansvariga för att en situation likt den med Römosseskolan har kunnat uppstå. I dagsläget kan skattepengar flöda ner i kriminellas fickor, finansiera islamistiska partier i utlandet och gå till besök på sexklubbar. Utan att någon kan göra något.

ANNONS

LÄS MER: Här är männen som styr Römosseskolan

LÄS MER: Göteborg ska betala 50 miljoner till Römosseskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS