Stämningen var till synes god när Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, träffade sin sydafrikanska kollega, Naledi Pandor, i början av veckan.
Stämningen var till synes god när Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, träffade sin sydafrikanska kollega, Naledi Pandor, i början av veckan.

Ryssland och Kina stärker greppet om Afrika

Afrika utgör bara en liten del av den globala ekonomin. Men den drastiska befolkningsökningen, med tillhörande politiska risker, drar liksom tillgången till strategiska naturresurser till sig stormakternas intresse.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, besökte i veckan Sydafrika. Mottagandet var hjärtligt rapporterar Sveriges Radios korrespondent (25/1). Sydafrika har inte velat fördöma Rysslands invasion av Ukraina. ANC som styrt landet sedan Apartheid avskaffades har tagit emot pengar från en rysk oligark. Landet ska till och med hålla en militärövning tillsammans med Ryssland och Kina i februari. Den grasserande korruptionen inom ANC, liksom partiets gamla band till Sovjetunionen som stödde rörelsen militärt och ekonomiskt, är två faktorer som förklarar den ryssvänliga hållningen.

Sydafrika är nu inte det enda afrikanska land som flörtar med regimen i Moskva, eller med Peking för den delen. De bägge auktoritära stormakterna har i decennier ansträngt sig för att skaffa sig allierade på den afrikanska kontinenten. Kina med strategiska investeringar i syfte att kontrollera viktiga naturresurser: som mineraler, metaller, olja och gas. Ryssland via framför allt vapen- och sädesexport och gamla sovjetiska lojaliteter.

ANNONS

För liksom den afrikanska kontinenten var en spelplan för stormaktsintressen under kolonialtiden och det kalla kriget är den det i dag. Frankrike, Storbritannien och USA tävlar med Ryssland och Kina om inflytandet. En majoritet av de afrikanska länderna har fördömt Rysslands invasion av Ukraina i FN, men 17 länder valde att lägga ned sina röster. I praktiken ett ställningstagande för Moskva.

Till de västvänliga hör viktiga stater som Nigeria och Kenya, medan andra tunga spelare som Etiopien och delvis Egypten lutar åt det (post)kommunistiska blocket. Det tätbefolkade Egypten, med sina cirka 100 miljoner invånare, är beroende av veteexport från Svarta havet – det vill säga Ryssland och Ukraina. Det är i praktiken Ryssland som kontrollerar utförseln av säd till egyptiernas dagliga bröd.

Både Ryssland och Kina flyttar fram sina positioner i Afrika. De ökända ryska legosoldaterna i Wagnergruppen är närvarande i både Mali och Centralafrikanska republiken. I Mali kastade regeringen förra året ut franska – och svenska – trupper till förmån för Wagner. Ryssland arbetar också, precis som Sovjetunionen på sin tid, aktivt med att underblåsa västfientliga stämningar på kontinenten. Ofta är stödet för väst som störst bland de afrikanska eliterna varför befolkningens missnöje lätt kan vridas till västfientlighet. De mer despotiska härskarna kan å andra sidan lockas av att Ryssland och Kina helt blundar för människorättsbrott från sina allierades sida.

ANNONS

Afrika är förvisso ekonomiskt sett fortfarande en liten kontinent. Men det är en kontinent med en snabbt växande befolkning och stora outnyttjade naturresurser. Abstrakta BNP-siffror säger inte allt. Det vet Ryssland och Kina.

Just nu slår stigande priser på livsmedel och bränsle hårt mot kontinentens fattiga. Den sociala oron är ett ständigt närvarande hot. Och spänningarna lär öka. Afrika söder om Sahara förväntas tredubbla sin befolkning detta århundrade – Klimatförändringarna i kombination med befolkningsökningen riskerar att skapa ett enormt migrationstryck mot Europa, med en giftig mix av säkerhetspolitiska, humanitära och inrikespolitiska avvägningar. Klimatomställningen kan också leda till en ny global jakt efter strategiska mineraler.

På så sätt är Europas och Afrikas öden sammanlänkade vare sig vi vill eller inte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS