”Demokratin är pressad. Och det blir inte bättre av att sittande regeringen inte vill lyssna på kritiken mot sitt förslag om public service”, skriver Jan Scherman i sin replik.Foto: Anders Wiklund/ TT / kod 10040
”Demokratin är pressad. Och det blir inte bättre av att sittande regeringen inte vill lyssna på kritiken mot sitt förslag om public service”, skriver Jan Scherman i sin replik.Foto: Anders Wiklund/ TT / kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Jan Scherman: Jag är intresserad av vad Birgersson tycker

Jan Scherman svarar på Susanna Birgerssons kritik (GP 29/6) om att vissa inte räknas i hans vision av Public Service.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag är intresserad av vad Susanna Birgersson tycker. Delar kritiken mot SVT:s rapportering från kriget i Gaza. När det gäller påstådd ”ytlighet” i de religiösa inslagen håller jag inte med.

Det som oroar mig är när staten vill upphöja den här typen av åsikter till en övergripande misstro, som SVT, SR och UR ska beakta i sin verksamhet. Det nyligen presenterade förslaget till nyordning för public service – ”Ansvar och oberoende, public service i orolig tider” – innehåller den typen av förslag.

Det finns en god ordning för att kontrollera om programföretagen klarar sitt uppdrag att vara opartiska och sakliga. Nyligen kom Granskningsnämndens årsrapport, och nämnden gav sitt godkännande av programverksamheten.

ANNONS

SOM-institutet har i mätningar visat ett stabilt stöd för SR och SVT. Senaste mätningen – mer än 70% förtroende för public service. Andelen missnöjda är hög bland SD-väljare, men det är fler SD-väljare som har tilltro till än som misstror public service.

Det är klart att SR, SVT och UR ska effektivisera. Nyligen har man sparat 600 miljoner kr och lagt ned program.

Fakta är att Tidöpartiernas förslag till ny finansiering innebär att programföretagens budget förkastas. De blir 1 miljard mindre per år jämfört med vad SR, SVT och UR anser behövs för att klara mångfald i utbudet och resurser till säkerhet och beredskap. Det betyder nedlagda program. Inte omedelbar slakt, men risk för långsam sotdöd. Tidöpartisterna har offentligt sagt att förslaget inte går att förändra.

Det verkar som Susanna Birgersson missade inledningen till seminariet i Almedalen hon kritiserar. Då presenterade Novus vd Torbjörn Sjöström en undersökning om svenskarnas och demokratin, Resultatet är alarmerande. Från andra rapporter finns samma bild, i tillägg att politiker och journalister utsätts för hat och hot

Demokratin är pressad. Och det blir inte bättre av att sittande regeringen inte vill lyssna på kritiken mot sitt förslag om public service.

Jan Scherman, diversearbetare i media, och ordförande i Novus

ANNONS
ANNONS