Malin Novén, distriktschef Ibn Rushd Västra. Foto: @JobbaDigitalt
Malin Novén, distriktschef Ibn Rushd Västra. Foto: @JobbaDigitalt

”Ismails inställning bygger på felaktiga antaganden”

Ibn Rushd svarar Bawar Ismail.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bildningens positiva effekter är vetenskapligt belagda. Och Göteborgs egen bidragsmodell, tre lokala granskningar, samt Folkbildningsrådet och Riksrevisionen ger studieförbunden grönt ljus. Men i Göteborg har Socialnämnden Centrum beslutat att avfinansiera ett av dem. Beskedet är: folkbildning, ja, men inte till alla och inte i studieförbundet Ibn Rushds regi. Ett beslut som får kritik av bland annat människorättsorganisationen Amnesty. I en ledare kräver Bawar Ismail att nämnden står fast vid sitt beslut och menar att kritiker enbart fallit offer för kluven tunga. Ett logikfel som gör göteborgarna en otjänst.

Ismails inställning bygger på två felaktiga antaganden. Det första, att lärande bara kan ske hos en deltagare med genuint intresse för demokrati och bildning. Det andra, att Ibn Rushds deltagare inte är genuina. Som belägg hänvisar Ismail till tre verksamhetsexempel.

ANNONS

En förening utanför Göteborg som Ibn Rushd brutit samarbetet med för flera år sen. En förening där Ismail blandar ihop omständigheter i utlandet med omständigheter lokalt. Och en förening vars enda fel verkar vara att de kommunicerar på annat språk än svenska. På sin fritid, ej inom folkbildningen, har individer arrangerat religiösa minnesstunder och samlat in pengar till humanitära organisationer.

Mångfalden och livsåskådningsfrågorna är inte ett hot. Dessa utgör Ibn Rushds kärna. Varje ny medlemsförening avger därtill ett löfte att utveckla sin interna demokrati och stärka demokratin i Sverige. Ingen verksamhet kan garantera felfria deltagare men detta är inte skäl nog för att stoppa den.

Bildningens positiva effekter är vetenskapligt belagda. Samhällets uppgift är inte att ifrågasätta vem som har tillgång till bildning. Utan att utreda vem som inte har det och resurssätta bildningen där den behövs. Just i dessa rum ställer studieförbunden sin verksamhet till förfogande. Att rucka på 150 år av folkbildningshistoria är att göra göteborgarna en otjänst. Det är dags att Socialnämnden Centrum river upp sitt beslut.

Malin Novén, distriktschef Ibn Rushd distrikt Västra

ANNONS