Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Replik: Sveriges Radio svarar Håkan Boström angående radioinslaget med en representant för Kommunistiska Partiet

Päivi Hjerp, kanalchef vid P4 Dalarna, replikerar på ledaren "Sveriges Radio gullar med kommunister"
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Nej Håkan Boström, vi gullar inte med någon politisk ideologi, oavsett vilken ideologi det gäller. I en ledare kritiseras ett inslag i P4 Dalarna. Inslaget, som dessutom felciteras i ledaren handlar om en lokal valnyhet där det oväntat blev så att Kommunisterna , som det såg ut under valnatten, fick ett mandat i Ludvika kommun. Att detta sker är förstås en nyhet, på samma vis som det hade varit om ett annat parti hade kommit in i fullmäktige. Därför är det fullkomligt självklart att vi uppmärksammar detta i en nyhet, precis som de andra medierna i Dalarna har gjort.

Boström påstår att personen som intervjuades tog avstånd från parlamentarismen och att vi därför borde tillrättavisat honom. Men personen sa egentligen att ”för oss Kommunister är inte parlamentarismen det absolut viktigaste, för oss är det lika viktigt att man engagerar sig….” och sedan listar personen andra typer av organisationer.

Enligt demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen är det vår skyldighet att i sändning ta avstånd från eller bemöta uttalanden som strider mot demokratiska principer. Men vår bedömning är att det i denna intervju inte förekom några sådana uttalanden eftersom personen bara förespråkade andra former av engagemang än partipolitiken. Det var därför vi inte tillrättavisade honom, det har ingenting att göra med vad personen har för politisk övertygelse.

Päivi Hjerp

Kanalchef P4 Dalarna

Håkan Boström svarar:

Ur Kommunistiska Partiets partiprogram: 

”I revolutionen erövrar arbetarklassen den politiska makten, krossar den borgerliga staten och ersätter den med sin egen statsmakt, arbetarstaten, för att med den som verktyg förhindra kontrarevolutionen och upprätta ett demokratiskt socialistiskt samhälle.

Som alla stater är arbetarstaten ett organ för klassherravälde. Socialismen innebär att borgarklassens diktatur i samhälle och stat under en övergångsperiod ersätts av arbetarklassens makt, av proletariatets revolutionära diktatur.”

I Sovjetunionen varade denna ”övergångsperiod” i 80 år. För miljoner människor innebar det arbetsläger, massvält och totalitärt förtryck. Vet man vad det Sovjettrogna Kommunistiska Partiet står för så vet man också hur Partiet ser på det man kallar ”borgerlig demokrati”, nämligen som något som ska avskaffas. 

En reporter med grundläggande historiska kunskaper, och som vetat något om det parti vars företrädare hon intervjuar, hade inte låtit bli att ställa en enda kritisk motfråga under det två minuter långa inslaget. Hon hade inte heller frejdigt rubriksatt inslaget med att kommunisterna ska ”röra om i grytan”, eller prytt det med en bild på den kommunistiske slaktaren (han är slaktare till yrket) i arbetskläder. Det är osmakligt och oprofessionellt av SR. 

Istället för att erkänna redaktionens misstag så försöker kanalchef Päivi Hjerp här ovan blanda bort korten genom att påstå att jag felciterar. Det är bara det att jag inte citerar alls. Jag påstår att den intervjuade ifrågasätter parlamentarismen vilket han gör. Han företräder ett totalitärt parti som vill införa proletariatets diktatur och avskaffa vår demokrati. Att hävda att han bara förespråkar "andra former av politiskt engagemang" är oförsvarligt naivt av en SR-chef.