Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Jesper Sandström: Replik från Västra Götalandsregionen: Produktionsrabatter är klok näringspolitik

Västra Götalandsregionen replikerar gästkolumnisten Jesper Sandström på kolumnen "Ett kulturstöd rakt ned i sjön" som publicerades på GP:s ledarsida (13/3-2019). Jesper Sandströms svar följer nedan.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

"Västra Götalandsregionen har infört ett pilotprojekt med regionala produktionsrabatter med syfte att locka hit fler internationella inspelningsprojekt, att bygga ut och stärka den regionala infrastrukturen för film och tv-drama och få till stånd en nyetablering av produktionsservicebolag. Riksdagen har utrett och kommer med största sannolikhet att införa nationella produktionsrabatter. Där är politiken enig.

Jesper Sandström riktar i onsdagens GP kritik mot de i Västra Götaland införda produktionsrabatterna för film- och tv-drama men använder slarvigt ordet ”skatterabatt”. Låt mig reda ut begreppen. Produktionsrabatter är ingen skatterabatt och ingår heller inte i skattesystemet. Tvärtom ger produktionsrabatter en positiv effekt på skatteunderlaget och därmed skatteintäkterna.

För att få del av Västra Götalandsregionens produktionsrabatt måste nämligen ett etablerat produktionsbolag genomföra en produktion helt eller delvis i regionen. Max 30 procent av de spenderade kostnaderna kan tillgodoräknas. Om en produktion spenderar nio miljoner kan de få tre tillbaka i produktionsrabatt. Allt granskas av revisorer. Spend är detsamma som löner för filmarbetare eller skådespelare, hotellnätter, hyra av bilar och lokaler eller catering.

Västra Götaland har genom Film i Väst vuxit fram till Nordens ledande filmregion. Här finns en blomstrande filmindustri för inspelning och postproduktion. Men konkurrensen om projekten har hårdnat och utan produktionsrabatter kommer allt fler produktioner att välja andra länder än Sverige att spela in sina filmer. Produktionsrabatter finns i hela Europa – utom Sverige och Danmark.

Viktigt att komma ihåg att en produktion inte bara leder till en upplevelse på bio eller hemma i tv-soffan. Den genererar sysselsättning, näringspolitiska effekter och ett utökat skatteunderlag. Det är därför vi är stolta och glada över de nya produktionsrabatterna i Västra Götaland. Den glädjen delar vi med övriga Filmsverige.

Kristina Jonäng

(C), ordförande i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen

***

Gästkolumnist Jesper Sandström svarar:

"Jag får be om ursäkt för att slarvigt ha kallat produktionsrabatterna för skatterabatter. Det kan man naturligtvis hävda att de inte är, men de har kallats just det i ett antal andra nyhetsartiklar om projektet utan att någon protesterat. Vi kan istället kalla det produktionsrabatter om det blir mer rättvisande. Vad det handlar om, oavsett vad man väljer att benämna det, är ju dock att skattepengar betalas ut till enskilda filmprojekt.

Även om man subventionerar max 30 procent av produktionskostnaderna är det ju ingen garanti för att man faktiskt får tillbaka mer än de skattepengar som betalas ut. Alla politiker som förespråkat system av den här typen har sagt att det ska bli just så, men den drömmen har ytterst sällan gått i uppfyllelse. För att kunna bevisa positivt utfall i olika utredningar har man ofta räknat väldigt generöst på indirekta ekonomiska effekter av filmbolagens investeringar.

Jonängs replik motsäger ingen av poängerna i min kolumn. Det inrättas ytterligare byråkrati för att betala ut ett riktat stöd till en viss bransch, detta från en region som kämpar med livsviktiga delar av kärnverksamheten. Det är synnerligen olyckligt att (C) av alla partier driver på den utvecklingen. Idén har misslyckats på många andra platser och riskerar att göra det även här. Jag hoppas naturligtvis att jag har fel och att de positiva effekterna blir så stora som somliga vill tro, men erfarenheter från andra länder och regioner ger inget stöd för den förhoppningen.

Det liberala alternativet vore att sluta särbehandla enskilda branscher, att ge regionmedborgarna mer direktinflytande över kulturen genom att låta dem behålla varje skattekrona som idag inte går till kärnverksamhet. Då får Sveriges filmbolag precis så starkt stöd som filmkonsumenterna vill ge dem. Det borde vara en ganska självklar idé att ställa sig bakom, åtminstone för de politiker som kallar sig liberaler."